tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+15
Rijeka
+16
Zadar
+13
Split
+15
Dubrovnik
+14

PROSVJED NA CVJETNOM

Medika pred zatvaranjem zbog najamnine uvećane 300 posto

Autonomni kulturni centar Medika, jedno od ključnih mjesta zagrebačke alternative kulture proteklih godina, nalazi se pred gašenjem zbog nove politike Grada Zagreba koji je najam prostora odjednom odlučio povisiti za 300 posto!

Datum objave:
8.5.2012 14:33

Zadnja izmjena:
8.5.2012 16:33

Nije nikakva tajna da se Zagreb često nalazi na listama najdosadnijih glavnih gradova svijeta, što nimalo ne iznenađuje s obzirom na višegodišnju praksu gradskih vlasti, predvođenih gradonačelnikom Milanom Bandićem, da nenaklono gledaju na noćni život grada. Osim ako su u pitanju cajkaški klubovi, koji naravno cvjetaju. S druge strane, neke su lokacije, poput legendarnog Lapidarija, izgubljene u vječnim sudskim procesima i netransparentnim raspolaganjem gradskom imovinom, a što znači reći koju kritičku riječ o Bandiću, odlično zna i Močvara, koja je zbog toga neko vrijeme bila i zatvorena.

Sada je na red došao Autonomni kulturni centar Medika, kojem prijeti zatvaranje nakon četiri godine rada, zbog iznenadne odluke Grada da najamninu prostora povisi za 300 posto! Medika je nastala tako što je skupina Attack zauzela napuštenu tvornicu usred grada, u Pierottijevoj ulici, te je revitalizirala i uredila u jedno od najposjećenijih mjesta za izlazak u Zagrebu. Pritom su se susretali s konstantnim opstrukcijama Milana Bandića, koji se nakon otvaranja Medika tamo pojavio i na proslavi Nove godine u cilju lovljenja glasova, i Duška Ljuštine, koji je – dok je formalno vodio zagrebačku kulturu – ekipi iz Medike redovito otkazivao sastanke i davao obećanja koja nikad nisu ispunjena.

U Medici se u protekle četiri godine održalo stotine koncerata, partija, kulturnih događanja i druženja, uvijek po iznimno pristupačnim cijenama, a sve zahvaljujući entuzijastičnom angažmanu Attacka te mnogih ljudi kojima su otvorili prostor za djelovanje i suradnju. Tome je sada možda kraj, s obzirom na to da je Gradski ured za imovinske poslove iznenada povisio najam za 300 posto! Zbog toga medikaši pozivaju na prosvjed u subotu, 19. svibnja, i to na Cvjetnom trgu u 13 sati. Iste večeri slijedi i besplatan program u Medici na čak tri floora.

Ukoliko se zbog skandalozne politike gradskih vlasti Medika doista zatvori, Zagreb će izgubiti jedno od najboljih mjesta za izlaske, ali i alternativnu kulturu. Naravno, pitanje je koliko je to tema koja ikoga oko Milana Bandića uopće zanima.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr