BRITANCI ODLUČILI

Gej policajci kao oličenje nacionalnog identiteta

07.05.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da većina Britanaca slavni Banksyjev grafit koji prikazuje strastveni poljubac dvojice policajca smatra djelom koje najbolje predstavlja britanski nacionalni identitet

Istraživanje provedeno u sklopu The Other Art Faira pokazalo je da većina Britanaca smatra da Banksyjev grafit koji prikazuje dvojicu 'bobija' kako razmjenjuju poljubac najbolje dočarava britanski nacionalni identitet, prenosi Artinfo.

Grafit je nastao 2004. na zidu puba Prince Albert u Brightonu. Postao je redovita točka u turističkoj ruti i omiljeno mjesto brojnih poklonika svjetski slavnog uličnog umjetnika.

Velik broj ispitanika smatra da britanski identitet odlično predstavlja velika skulptura 'Angel of the North' umjetnika Antonyja Gormleya, kojemu je pripalo drugo mjesto.

Na trećem mjestu je Lucian Freud sa slikom 'Benefits Supervisor Sleeping', dok je Tracey Emin s instalacijom 'My Bed' na četvrtom mjestu.

Unatoč tome što je ove godine među najspominjanijim britanskim umjetnicima, s velikom retrospektivom u Tate Modernu, Damien Hirst tek je na šestom mjestu sa svojim poznatim morskim psom u formaldehidu – 'The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living'.