Kulturmiks STUDENTSKI CENTAR

U tijeku rekonstrukcija Francuskog paviljona

  • Autor: G.D.
  • 4.5.2012 14:48:52
  • 4.5.2012 11:34:59

Francuski paviljon, jedno od obilježja zagrebačke arhitekture, koji je godinama bio u stanju raspadanja, konačno je ušao u rekonstrukciju, kako javljaju iz Studentskog centra

Kako se može pročitati na webu Studentskog centra, jučer su postavljena prva četiri od dvanaest čeličnih stupova koji će držati krovnu konstrukciju Francuskog paviljona, jedinstvenu paviljonsku građevinu iz davne 1937. godine.

Francuski paviljon izgrađen je za potrebe Zagrebačkog velesajma, koji se u to doba nalazio na prostoru Savske 25, a zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi svrstava se među značajnije građevine 20. stoljeća te se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Postavljanjem stupova najavljuje se završna faza obnove paviljona, u kojoj se već prije pripremljeni drveni, stakleni i čelični elementi montiraju, nakon čega će paviljon, napokon, poprimiti svoj izvorni oblik.

Uz rekonstrukciju originalne građevine, pri korištenju materijala pazilo se i na nove tehnološke standarde koji će omogućiti njegovo što bolje održavanje.

Jedna od specifičnosti ovog zdanja upravo je vanjska, prilično tanka čelična konstrukcija koja u potpunosti preuzima teret krova, čime se omogućuje korištenje stakla i drva u većem dijelu ove impozantne jednoprostorne građevine kružnog tlocrta površine oko 600 četvornih metara.

Nastavak radova na obnovi Francuskog paviljona nudi materijala za predviđanja o završetku radova ujesen ove godine, čime će SC, kako kažu, dobiti još jedan multifunkcionalni prostor kojim će obogaćivati kulturnu ponudu Zagreba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još