tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+16
Pula
+16
Rijeka
+15
Zadar
+17
Split
+17
Dubrovnik
+14

STUDENTSKI CENTAR

U tijeku rekonstrukcija Francuskog paviljona

Francuski paviljon, jedno od obilježja zagrebačke arhitekture, koji je godinama bio u stanju raspadanja, konačno je ušao u rekonstrukciju, kako javljaju iz Studentskog centra

Datum objave:
4.5.2012 11:34

Zadnja izmjena:
4.5.2012 14:48

Kako se može pročitati na webu Studentskog centra, jučer su postavljena prva četiri od dvanaest čeličnih stupova koji će držati krovnu konstrukciju Francuskog paviljona, jedinstvenu paviljonsku građevinu iz davne 1937. godine.

Francuski paviljon izgrađen je za potrebe Zagrebačkog velesajma, koji se u to doba nalazio na prostoru Savske 25, a zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi svrstava se među značajnije građevine 20. stoljeća te se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Postavljanjem stupova najavljuje se završna faza obnove paviljona, u kojoj se već prije pripremljeni drveni, stakleni i čelični elementi montiraju, nakon čega će paviljon, napokon, poprimiti svoj izvorni oblik.

Uz rekonstrukciju originalne građevine, pri korištenju materijala pazilo se i na nove tehnološke standarde koji će omogućiti njegovo što bolje održavanje.

Jedna od specifičnosti ovog zdanja upravo je vanjska, prilično tanka čelična konstrukcija koja u potpunosti preuzima teret krova, čime se omogućuje korištenje stakla i drva u većem dijelu ove impozantne jednoprostorne građevine kružnog tlocrta površine oko 600 četvornih metara.

Nastavak radova na obnovi Francuskog paviljona nudi materijala za predviđanja o završetku radova ujesen ove godine, čime će SC, kako kažu, dobiti još jedan multifunkcionalni prostor kojim će obogaćivati kulturnu ponudu Zagreba.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr