Kulturmiks PREVELIKI TROŠAK

Helsinki ne želi muzej Guggenheim

Gradska uprava Helsinkija odbila je prijedlog Muzeja i zaklade Solomon R. Guggenheim za izgradnjom 140 milijuna eura vrijednog Guggenheim muzeja moderne umjetnosti u luci finske prijestolnice, navodeći kako glavni razlog velike troškove

Zakladu i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je američki industrijalac, sakupljač umjetnina Solomon R. Guggenheim, a zaklada nadgleda muzej u New Yorku, koji je dizajnirao Frank Lloyd Wright, te muzeje u Bilbau, Veneciji, Berlinu i Abu Dabiju.

'Gradska uprava odbacuje taj projekt', piše na gradskoj stranici Helsinkija.

Finski ministar kulture Paavo Arhinmaki bio je izrazito skeptičan prema pitanju financiranja projekta.

Naime, 140 milijuna eura je potrebno za izgradnju i uređenje novog Guggenheima, a operativni troškovi muzeja bi se pokrivali iz javnih, privatnih i korporativnih sredstava. Arhinmaki je izrazio bojazan da bi finski porezni obveznici na kraju izdvojili oko 100 milijuna eura.

'Također treba razmotriti da li bi finski porezni obveznici uopće trebali financirati bogatu, multinacionalnu zakladu', kazao je ministar na svom blogu nakon predstavljanja projekta.

Direktor zaklade Richard Armstrong smatra da bi Helsinki imao veliku korist od Guggenheima jer gradu nedostaje kolekcija moderne umjetnosti. To bi, tvrdi, privuklo turiste. Helsinki su za novu lokaciju muzeja Guggenheim izabrali jer grad ima snažnu tradiciju u umjetnosti i dizajnu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još