KARTA U JEDNOM SMJERU

Kolektivnom emigracijom umjetnici žele pomoći Hrvatskoj

24.04.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Mala performerska scena raspisala je poziv upućen svim umjetnicima i kulturnim radnicima zainteresiranim za kolektivnu emigraciju da se priključe projektu kojim će se od Ministarstva kulture i lokalnih ureda za kulturu tražiti financiranje jednosmjernih aviokarata za europske i druge svjetske destinacije

Reakcije na recesiju u kulturi, koja je samo izgovor da se i u tom sektoru učine nove nepravde ne ispravljajući stare, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj postaju sve zanimljivije. Čak i u umanjenom, zagrebačkom mjerilu, nerijetko je zanimljivije ono što se kao performans ili akcija događa oko scene nego na njoj. Naprimjer, prije dvije godine zagrebački su suvremeni plesači okupirali Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a godinu nakon toga su prosvjedovali pred Ministarstvom kulture tvoreći živi zid od svojih nepomičnih, još-ne-potpuno-mrtvih tijela. Kako se situacija s financiranjem kulture nije popravila, a u toj razlici najviše gubi ionako zakinuta nezavisna kulturna proizvodnja, val akcija nastavio se nedavnom molitvom svemogućem gradonačelniku i probavnim poklonom nadležnim gradskim institucijama.

Sve to ipak nije urodilo plodom pa je zagrebačka organizacija Mala performerska scena, najvidljivija po Festivalu novog cirkusa i ostalim sličnim programima, odlučila pokrenuti projekt kojim će olakšati tenziju zatečenog stanja kako umjetnicima, tako i onima koji bi se trebali brinuti o njihovim uvjetima za rad.

Naziv mu je 'The Final Cut Down' i bit će prijavljen na natječaje za financiranje javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture RH i lokalnih samouprava, među kojima je i Grad Zagreb. Projekt bi trebao omogućiti umjetnicima i kulturnim radnicima zainteresiranim za kolektivnu emigraciju da svoj odlazak financiraju javnim sredstvima, dok bi s druge strane te javno-privatne (ne)jednadžbe svojim odlaskom olakšali pritisak na javna sredstava za kulturu s obzirom na to da bi nastavili svoj rad u inozemstvu.

Kroz taj projekt neće se podupirati standardna međunarodna suradnja ili razmjena, prilikom kojih je uobičajeno pokrivati troškove povratnih avionskih karata, već će se razmatrati isključivo prijave koje sadrže potrebu za jednosmjernim putovanjem.

'Emigracijom domaćih umjetnika i kulturnih radnika rasteretit će se domaći proračuni te time otvoriti mogućnost za razvoj projekata i programa onih aplikanata koji ostanu u zemlji i koji još uvijek sneno gaje nadu u promjene', stoji između ostaloga u obrazloženju projekta.

Svi hrvatski umjetnici i radnici u kulturi, kao pojedinci ili udruge, organizacije i mreže, koji patriotski i svjesni težine situacije žele pomoći rasterećenju hrvatskih kulturnih proračuna mogu se do 31. svibnja prijaviti na mail adresu Male performerske scene centar@cirkus.hr ili putem Facebooka. Nakon zaključenja liste prijavljenih projekt će proći uobičajenu proceduru, što znači da će o njegovoj kvaliteti vijećati stručna tijela na državnoj i lokalnim razinama, dok će politička vlast spremno i bez uplitanja poduprijeti stav struke. Uostalom, kao i uvijek. Treba stoga vjerovati da će 'The Final Cut Down' zaista naići na podršku svih karika u lancu odlučivanja o javnim potrebama u kulturi, s obzirom na to da je on primjer kako se točno čita vizija domaće kulturne politike i učinci njezinih dugoročnih strategija.