tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+12
Pula
+10
Rijeka
+16
Zadar
+12
Split
+11
Dubrovnik
+10

MUZEJ MARTON

Umjetnička remek-djela s kraja 19. stoljeća

Izložba Jugendstil otvorena u Muzeju Marton donosi remek-djela europske primijenjene umjetnosti iz razdoblja secesije, od kojih neka u našoj sredini do sada nisu izlagana

Datum objave:
23.4.2012 14:54

Zadnja izmjena:
23.4.2012 15:45

Na izložbi Jugendstil, otvorenoj u zagrebačkom Muzeju Marton od 20. travnja do 20. srpnja 2012, prikazana su remek-djela europske primijenjene umjetnosti iz razdoblja secesije. Neka od njih u našoj sredini do sada nisu izlagana.

Izložba je ostvarena u suradnji s Austrijskim muzejom primijenjene i suvremene umjetnosti u Beču i Muzejom primijenjene umjetnosti u Budimpešti te sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt u kojem je od prosinca 2003. do svibnja 2004. godine održana iznimno posjećena izložba Secesija u Hrvatskoj. Izložbu je tada vidjelo 77.708 posjetitelja.

Jugendstil je naziv za razdoblje kojim je u Njemačkoj (a dijelom i u Austriji) započeo raskid s historicizmom i akademizmom 19. stoljeća te najavljen individualni pristup umjetničkom stvaralaštvu, nagovijestivši modernizam i avangardu 20. stoljeća. Le Style Modern ili l’Art Nouveau u Francuskoj, modern style ili Art Nouveau u Engleskoj i SAD-u, Stile Liberty ili Floreal u Italiji, Modernista u Španjolskoj i tako dalje, različiti su nazivi za slične i gotovo istodobne pojave u umjetničkoj praksi - dakle, u Njemačkoj jugendstil, a u nas secesija.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr