MUZEJ MARTON

Umjetnička remek-djela s kraja 19. stoljeća

23.04.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Izložba Jugendstil otvorena u Muzeju Marton donosi remek-djela europske primijenjene umjetnosti iz razdoblja secesije, od kojih neka u našoj sredini do sada nisu izlagana

Na izložbi Jugendstil, otvorenoj u zagrebačkom Muzeju Marton od 20. travnja do 20. srpnja 2012, prikazana su remek-djela europske primijenjene umjetnosti iz razdoblja secesije. Neka od njih u našoj sredini do sada nisu izlagana.

Izložba je ostvarena u suradnji s Austrijskim muzejom primijenjene i suvremene umjetnosti u Beču i Muzejom primijenjene umjetnosti u Budimpešti te sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt u kojem je od prosinca 2003. do svibnja 2004. godine održana iznimno posjećena izložba Secesija u Hrvatskoj. Izložbu je tada vidjelo 77.708 posjetitelja.

Jugendstil je naziv za razdoblje kojim je u Njemačkoj (a dijelom i u Austriji) započeo raskid s historicizmom i akademizmom 19. stoljeća te najavljen individualni pristup umjetničkom stvaralaštvu, nagovijestivši modernizam i avangardu 20. stoljeća. Le Style Modern ili l’Art Nouveau u Francuskoj, modern style ili Art Nouveau u Engleskoj i SAD-u, Stile Liberty ili Floreal u Italiji, Modernista u Španjolskoj i tako dalje, različiti su nazivi za slične i gotovo istodobne pojave u umjetničkoj praksi - dakle, u Njemačkoj jugendstil, a u nas secesija.