tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+17
Pula
+17
Rijeka
+15
Zadar
+17
Split
+18
Dubrovnik
+14

INTERNETSKI GURU U ZAGREBU

Predavanje Richarda Stallmana u MSU

U Zagrebu u ponedjeljak, 23. travnja, gostuje Richard Stallman, čovjek kojeg s pravom smatraju jednim od internetskih gurua današnjice. Stallman će u 18 sati Muzeju suvremene umjetnosti održati predavanje pod naslovom 'Free Digital Society'

Datum objave:
22.4.2012 17:54

Zadnja izmjena:
22.4.2012 19:11

Kako najavljuju iz multimedijalnog instituta Mama i MSU, Zagreb će u ponedjeljak posjetiti jedan od intelektualnih prvaka world wide weba. Dr. Richard Stallman inicirao je 1983. godine Pokret za slobodni softver, a 1984. otpočeo je razvoj GNU operativnog sustava. GNU je slobodni softver, što znači da ga svatko ima slobodu kopirati i redistribuirati, s promjenama ili bez. GNU/Linux sustav, u osnovi GNU operativni sustav uz dodatak Linuxa, danas se koristi na desecima milijuna računala. Stallman je i dobitnik brojnih nagrada te nekoliko počasnih doktorata. Također je poznat i kao jedan od najžešćih kritičara Stevea Jobsa i Applea.

Predavanje 'Free Digital Society' održat će se u dvorani Gorgona Muzeja svuremene umjetnosti. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija. U predavanju, koje će biti na engleskom jeziku, Richard M. Stallman govorit će o pitanjima digitalne inkluzije i dotaknut će se, između ostalog, pitanja digitalnog nadzora, cenzure, slobodnog softvera, internetskih servisa, autorskog prava u kiberprostoru.

Stallman će se posebno osvrnuti i na ovu tematiku iz perspektive ljudskih prava: pitanje je li digitalna inkluzija dobra ili loša stvar ovisi o tome kakav je to digitalni svijet u koji nas se uključuje. Ako želimo djelovati prema digitalnoj inkluziji, imamo odgovornost pobrinuti se da radimo pravu stvar, smatra Stallman.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr