INTERNETSKI GURU U ZAGREBU

Predavanje Richarda Stallmana u MSU

22.04.2012 u 17:54

Bionic
Reading

U Zagrebu u ponedjeljak, 23. travnja, gostuje Richard Stallman, čovjek kojeg s pravom smatraju jednim od internetskih gurua današnjice. Stallman će u 18 sati Muzeju suvremene umjetnosti održati predavanje pod naslovom 'Free Digital Society'

Kako najavljuju iz multimedijalnog instituta Mama i MSU, Zagreb će u ponedjeljak posjetiti jedan od intelektualnih prvaka world wide weba. Dr. Richard Stallman inicirao je 1983. godine Pokret za slobodni softver, a 1984. otpočeo je razvoj GNU operativnog sustava. GNU je slobodni softver, što znači da ga svatko ima slobodu kopirati i redistribuirati, s promjenama ili bez. GNU/Linux sustav, u osnovi GNU operativni sustav uz dodatak Linuxa, danas se koristi na desecima milijuna računala. Stallman je i dobitnik brojnih nagrada te nekoliko počasnih doktorata. Također je poznat i kao jedan od najžešćih kritičara Stevea Jobsa i Applea.

Predavanje 'Free Digital Society' održat će se u dvorani Gorgona Muzeja svuremene umjetnosti. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija. U predavanju, koje će biti na engleskom jeziku, Richard M. Stallman govorit će o pitanjima digitalne inkluzije i dotaknut će se, između ostalog, pitanja digitalnog nadzora, cenzure, slobodnog softvera, internetskih servisa, autorskog prava u kiberprostoru.

Stallman će se posebno osvrnuti i na ovu tematiku iz perspektive ljudskih prava: pitanje je li digitalna inkluzija dobra ili loša stvar ovisi o tome kakav je to digitalni svijet u koji nas se uključuje. Ako želimo djelovati prema digitalnoj inkluziji, imamo odgovornost pobrinuti se da radimo pravu stvar, smatra Stallman.