SLUČAJNI PRONALAZAK

Kod Rija otkriveno 60 arheoloških lokaliteta

20.04.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Skoro 60 arheoloških lokaliteta s gomilom školjaka iz razdoblja prvih Indijanaca prije 6000 godina i pogrebne urne stare 2000 godina ugledalo je svjetlo dana prilikom gradnje ceste nedaleko od Rio de Janeira, zbog čega su radovi obustavljeni, potvrdila je arheologinja Jandira Neto

'Prošli smo tjedan otkrili kameni zdenac s bistrom vodom iz portugalskog, kolonijalnog razdoblja i odmah smo zaustavili radove', kazala je Neto koja predvodi ekipu Brazilskog instituta za arheologiju.

Arheolozi su otkrili prastare relikte poput čitavih brežuljaka od školjki. Školjke su za hranu skupljali prethistorijski stanovnici brazilske južne i jugoistočne obale prije 6000 godina. Pronađene su i 2000 godina stare pogrebne urne i keramičke puhalice te europsko posuđe iz 19. stoljeća.

'Ostaci ukazuju da su se na jednom mjestu naseljavale različite skupine - europski doseljenici su zauzimali ista područja kao i autohtono stanovništvo. Mislili su da ta zemlja mora biti dobra jer su na njoj već živjeli ljudi pa su je zauzeli i naselili', objasnila je Neto.

Iskapanja su u tom području počela 2008. i do sada je zabilježeno 58 lokaliteta, a Neto je uvjerena da će ih naći još. Njezina ekipa broji do 40 ljudi.