VRIJEDNA ZBIRKA

Nasljednici francuskog kolekcionara tužili Srbiju zbog slika

20.04.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Troje nasljednika zbirke od više od 400 umjetničkih djela, uključujući slike Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu nezakonito drži te radove od 1949. godine

Zbirka od 429 umjetničkih djela pripadala je istaknutom francuskom prodavaču umjetnina i kolekcionaru Ambroiseu Vollardu, koji je poginuo 1939. godine u nesreći.

Kada je u Europi izbio Drugi svjetksi rat dio njegove zbrike prebačen je Jugoslavenu Erihu Šlomoviću, no Šlomović, koji je bio Židov, kasnije je uhićen i ubijen u koncentracijskom logoru 1943. godine.

Jugoslavenska je vlada kasnije rekvirirala radove i smjestila ih u Narodni muzej u Beogradu.

Odvjetnici nasljednika tvrde da je muzej, koji je i međunarodno izlagao neka od djela, dobro upoznat sa spornom poviješću zbirke.

'Povijest zbirke Vollard/Šlomović i pravne odluke donesene u Francuskoj desetljećima stvaraju komešanje na međunarodnoj razini i niti jedan kustos ili ravnatelj muzeja koji ima te radove ne može za njih ne znati', napisao je odvjetnik Francois Honnorat u žalbi predanoj ovoga tjedna, prenijela je u četvrtak agencija Reuters.

Zbirka obuhvaća djela impresionista i druge umjetnosti 19. stoljeća, poput mrtvih priroda Paula Gauguina, litografija Paula Cezannea i Mary Cassatt, više od 50 pastela i crteža Edgara Degasa i radove Pierre-Auguste Renoira. Među drugim velikim slikarima 19. i početka 20. stoljeća u zbirci su i Pierre Bonnard, Camille Pissaro i Maurice Utrillo.

Odvjetnici nasljednika su rekli da su o sporu obavijestili veleposlanstvo Srbije u Parizu ali da ono nije odgovorilo.