tportal.hr

Zagreb
+7
Osijek
+5
Pula
+9
Rijeka
+10
Zadar
+10
Split
+11
Dubrovnik
+9

VRIJEDNA ZBIRKA

Nasljednici francuskog kolekcionara tužili Srbiju zbog slika

Troje nasljednika zbirke od više od 400 umjetničkih djela, uključujući slike Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu nezakonito drži te radove od 1949. godine

Datum objave:
20.4.2012 10:29

Zadnja izmjena:
20.4.2012 10:56

Zbirka od 429 umjetničkih djela pripadala je istaknutom francuskom prodavaču umjetnina i kolekcionaru Ambroiseu Vollardu, koji je poginuo 1939. godine u nesreći.

Kada je u Europi izbio Drugi svjetksi rat dio njegove zbrike prebačen je Jugoslavenu Erihu Šlomoviću, no Šlomović, koji je bio Židov, kasnije je uhićen i ubijen u koncentracijskom logoru 1943. godine.

Jugoslavenska je vlada kasnije rekvirirala radove i smjestila ih u Narodni muzej u Beogradu.

Odvjetnici nasljednika tvrde da je muzej, koji je i međunarodno izlagao neka od djela, dobro upoznat sa spornom poviješću zbirke.

'Povijest zbirke Vollard/Šlomović i pravne odluke donesene u Francuskoj desetljećima stvaraju komešanje na međunarodnoj razini i niti jedan kustos ili ravnatelj muzeja koji ima te radove ne može za njih ne znati', napisao je odvjetnik Francois Honnorat u žalbi predanoj ovoga tjedna, prenijela je u četvrtak agencija Reuters.

Zbirka obuhvaća djela impresionista i druge umjetnosti 19. stoljeća, poput mrtvih priroda Paula Gauguina, litografija Paula Cezannea i Mary Cassatt, više od 50 pastela i crteža Edgara Degasa i radove Pierre-Auguste Renoira. Među drugim velikim slikarima 19. i početka 20. stoljeća u zbirci su i Pierre Bonnard, Camille Pissaro i Maurice Utrillo.

Odvjetnici nasljednika su rekli da su o sporu obavijestili veleposlanstvo Srbije u Parizu ali da ono nije odgovorilo.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

  • Nijedan rat nije čist kao suza

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr