ŠTEDNJA NA OBNOVI

Na Jelačićevu dvorcu željeli ugraditi PVC-stolariju

19.04.2012 u 13:57

Bionic
Reading

U tijeku radova na obnovi kompleksa Novih dvora – imanja bana Josipa Jelačića u Zaprešiću - bilo je zahtjeva da se ugradi plastična stolarija, potvrđeno je iz Ministarstva kulture

Više od osam milijuna kuna potrošenih u šest godina obnove kompleksa Novih dvora – imanja bana Josipa Jelačića - nije bilo, čini se, dovoljno da uprava Zaprešića konkretizira namjere s tim vrijednim povijesno-kulturnim draguljem, koji pripada među 100 spomenika ugrožene svjetske baštine.

Koliko su se stvari otegnule, a osim otvaranja igrališta za golf na nekadašnjem imanju najpoznatijeg hrvatskog bana, koje se prostire na više od 20 hektara, nije napravljeno mnogo, svjedoči i 'ljutnja' Ministarstva kulture zbog postupanja uprave Zaprešića na čelu sa Željkom Turkom (HDZ), koji su nositelji obnove zdanja.

'Program obnove dvorca nije nastavljen jer još uvijek nije donesena odluka vlasnika, grada Zaprešića, o konačnoj namjeni i korištenju dvorca i pripadajućih gospodarskih zgrada. Neučinkovito upravljanje projektom obnove glavni je razlog zastoja programa, što predstavlja problem i u drugim sličnim primjerima', bili su oštri iz Ministarstva kulture u osvrtu na budućnost tog povijesnog zdanja.

Ništa bolja u prozivci nije ni gradska oporba.

'Stolariju i inventar Novih dvora u više navrata uništavali su provalnici, a po perivoju dvorca voze automobili', komentirao je Denis Begić, predsjednik zaprešićkog SDP-a.

Prilikom radova u Novim dvorima pojavila se ideja za proračunskom uštedom postavljanjem PVC-stolarije na dvorac bana Jelačića.

Iako je u tijeku radova na obnovi dvorca bilo zahtjeva da se ugradi plastična stolarija, ugrađena je drvena stolarija izvedena prema izvornom uzorku, potvrdili su iz Ministarstva kulture.

Ipak, ne stoji sve kada su u pitanju Novi dvori. Gradska uprava poručuje da je prije nekoliko godina izgradnjom vježbališta za golf, kao sastavnog dijela igrališta na području Jelačićevog imanja, otvorena mogućnost za nove sadržaje.

I dok obnova još nije gotova, kvalitetu već obavljenih radova pokazuje dobrim dijelom oštećena i otpala fasada na glavnoj zgradi dvorca. Odgovornost za takav 'fušeraj' zaprešićki oporbenjaci vide isključivo u pogodovanju tvrtki Graditelj, vlasništvu lokalnog HDZ-ovca, koju je gradska uprava izabrala za najpovoljniju u obavljanju radova. Unatoč milijunskim iznosima potrošenima na njegovu obnovu, zdanje će još neko vrijeme zjapiti prazno i neiskorišteno.