Kulturmiks NAKON 13 GODINA

U Zadru pronađene ukradene umjetnine

Zadarska policija izvijestila je da je pronašla šest vrijednih umjetnina koje su ukradene 1999. godine iz radionice Konzervatorskog ureda u Zadru

Kako se doznaje sve umjetnine su pronađene na području Zadra, a vrijednost im je procijenjena na oko 100 tisuća kuna.

Među pronađenim umjetninama najvrjednija je ikona 'Sv. Nikola', koja je bila i na međunarodnoj potrazi. Riječ je o djelu nepoznatog autora rađenog temperom na dasci 61x91 cm, 18./19. stoljeće.

U provali u svibnju 1999. iz Restauratorske radionice Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru ukradene su bile i drvena skulptura anđela nepoznatog autora iz 18. stoljeća (tempera, visina 80 cm), drvena skulptura anđela, također nepoznatog autora (tempera, visina oko 90 cm, 18./19. st.) i drvena skulptura Bogorodice nepoznatog autora (tempera, visina 50-60 cm, 18./19. st.). Riječ je i o ulju na platnu, apstraktni prikaz, pozlaćeni okvir ovalnog oblika, djelo zadarskog restauratora te o kopiji ikone nepoznatog porijekla 'Poprsje Bogorodice', dimenzija 100x90cm, nepoznatog autora i vlasnika.

Zbog počinjenja ovog kaznenog djela 2000. godine je državnom odvjetništvu prijavljen tada 30-godišnjak iz Zadra, a potraga za ukradenim predmetima trajala je skoro 13 godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još