DANI SRPSKE KULTURE

Crni bombarder prvi put u zagrebačkom kinu

05.12.2008 u 11:04

Bionic
Reading

Promocije suvremenih srbijanskih pisaca, filmovi koje hrvatska publika nije imala prilike vidjeti i gostovanje Ateljea 212 najava su dobro osmišljenog programa ovogodišnjih Dana srpske kulture u Zagrebu koje organizira SKD Prosvjeta

Književni dio programa predvodi promocija romana 'Predator' (Algoritam) Vladimira Arsenijevića, najmlađeg autora dobitnika NIN-ove nagrade, za roman 'U potpalublju'. Slijedi promocija knjige 'Peščani sprud' koju je uz pomoć i za potrebe radiopostaje, odnosno njezinog internetskog izdanja pescanik.net pisao Teofil Pančić. Knjigu 'Mrtve brave' predstavit će beogradski autor Vule Žurić.

Filmski program obiluje dokumentarcima, a uz ciklusu novosadskih autora, koji donosi sedam kraćih filmova i ispitne filmove Fakulteta dramskih umetnosti u Beograda, u kinu Europa pod nazivom 'Antirežimski i antiratni dokumentarni filmovi o Srbiji' bit će prikazana njih tri. Film 'Srbija nulte godine' poznatog režisera Gorana Markovića analizira život građana Srbije u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića te postavlja pitanje koliko smo svi odgovorni i što smo mogli učiniti da spriječimo zlo na ovim prostorima.

Soundtrack iz Crnog bombardera

Tu su još filmovi 'Anatomija boli 1 i 2' Janka Baljaka koji govore o NATO-ovom bombardiranju Radiotelevizije Srbije 1999. godine, tada propagandnog oružja srpskog režima, u kojem je poginulo 16 ljudi tehničkog osoblja televizije. Dokumentarac 'Pištaljka jača od pendreka' autora Gordana Suše tematizira krađu na lokalnim izborima 1996/1997. te donosi autentične snimke građanskog protesta koje nisu dosad viđene u Hrvatskoj.

Vrhunac filmskog programa je kultni 'Crni bombarder' Darka Bajića koji prvi put igra u hrvatskom kinu. U naslovnim ulogama su Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra i Srđan Todorović, a priča je to o Crnom, radiovoditelju bez dlake na jeziku koji s otkačenom pjevačicom garažne rock-grupe tražeći sebe pronalazi samo nespokoj.

Na danima gostuje i Atelje 212 s predstavom 'Putujuće pozorište Šopalović', autora Ljubomira Simovića i redatelja Tomija Janežića. Radnja je smještena u Užice u koje dolazi kazališna trupa koja želi igrati Schillerove 'Razbojnike'.

Svoj performans 'Melodije Bljeska i Oluje' izvest će i dvojica hrvatskih pisaca, Boris Dežulović i Predrag Lucić, u BP Clubu. Za propustiti nije ni koncert samoorganizirano, društveno aktivnog i eksperimentiranju sklonog zbora Horkestar na Cvjetnom trgu 13. prosinca.

Dani srpske kulture održavaju se od 12. do 18. prosinca.