PUSSY RIOT

Molile Bogorodicu spas od Putina i završile na robiji

11.04.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Tri članice ruskog punk-feminističkog benda Pussy Riot zbog svojeg performansa protiv Vladimira Putina uhapšene su pod optužbom za huliganizam, te im prijeti sedam godina zatvora. Međunarodna javnost je šokirana ovakvim ponašanjem ruskih vlasti te traži oslobađanje hrabrih performerica

Biti pankerica i feministkinja u današnjoj Rusiji Vladimira Putina - ideološki obilježenoj krutim i srednjovjekovnim moralom Pravoslavne crkve, ali i autoritarnim ponašanjem organa reda – nije jednostavna stvar. Dapače, može biti vrlo opasno, u što su se prije mjesec i pol dana uvjerile članice feminističkog punk benda Pussy Riot.

Djevojke su se 21. veljače, dva tjedna prije predsjedničkih izbora u Rusiji, odlučile na radikalnu akciju kako bi skrenule pažnju javnosti na nedemokratske uvjete u kojima se izborni proces održava. Pussy Riot je tako upao u najveću moskovsku crkvu, katedralu Krista Spasitelja te usred liturgije izveo svoju pjesmu 'Virgin Mary, Mother of God, Expel Putin!'.

Iako su se djevojke u njoj molile Bogorodici da učini nešto protiv Vladimira Putina, predstavnici Isusove majke na zemlji su bili zgroženi time što se netko usuđuje agitirati protiv bivšeg, a uskoro i budućeg ruskog predsjednika.

Nakon 'punk molitve', tri članice Pussy Riota – Marija Aljokina, Nadežda Tolokonikova i Jekaterina Samuševič - uhapšene su te ih se drži u zatvoru, gdje čekaju suđenje za huliganizam i moguću zatvorsku kaznu od sedam godina! Iako ruski zakon propisuje da je za optužbu huliganizma potrebno učiniti materijalnu štetu ili nekome ugroziti zdravlje, što djevojke iz Pussy Riota učinile nisu, pravosudne organe to nije zaustavilo u protuzakonitoj optužnici.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, izrazio je svoje oduševljenje hapšenjem članica Pussy Riota, izjavivši bez imalo ironije da su one 'činile sotonsko djelo' svojim nastupom u katedrali. 'Sotona nam se smijao u lice', bio je odrješit patrijarh Kiril, koji je ignorirao i apele vjernika, izražene u otvorenom pismu, da je kršćanski oprostiti, a ne poslati u zatvor.

Ni njima patrijarh Kiril nije ostao dužan, poručivši da 'žele umanjiti ovo svetogrđe' te mu se 'srce slama od gorčine što se među tim ljudima nalaze oni koji se nazivaju pravoslavcima'. Patrijarhu ništa ne znači ni činjenica da dvije od tri uhapšene žene imaju malu djecu, a svakako je indikativno da su u zatvor odvedene dan prije predsjedničkih izbora.

Vladimir Putin je pak preko svojeg glasnogovornika poručio da negativno gleda na akciju Pussy Riota u katedrali Krista Spasitelja, a vjerojatno nije ni pretjerano oduševljen njihovim pjesmama 'Putin Pissed Himself' i 'Fuck the Sexist, Fuck Putin's Henchman'.

U međuvremenu se oglasio i Amnesty International, tražeći da se članice Pussy Riota, koje inače poriču sudjelovanje u performansu, puste iz zatvora. Više o inicijativi za pomoć možete saznati na ovom linku