Kulturmiks OD GLASANJA DO GLASOVANJA

Političke karikature u galeriji ULUPUH

  • Autor: S. F.
  • 24.4.2009 13:51:23
  • 24.4.2009 12:30:44

U galeriji ULUPUH otvorena je izložba karikatura pod nazivom Mala retrospektiva i Velika Povijest glasanja do glasovanja, autora Ivana Pahernika

Na ovoj, u vrijeme predizbornih zahuktavanja tematski aktualnoj izložbi, predstavljene su karikature nastale u novijoj hrvatskoj povijesti inspirirane političkom scenom. U galeriji ULUPUH okupljena su ostvarenja redom naših vrsnih i renomiranih karikaturista: Ota Reisingera, Ivana Šarića, Mojmira Mihatova, Ante Strinića, Srećka Puntarića – Felixa, Ivana Pahernika i Milana Lekića.

Uz njih, predstavljena je i retrospektiva karikatura Ivana Pahernika, autora izložbe. Ivan Pahernik, rođen 1938. u Zagrebu, primijenjeni je grafičar, karikaturist i književnik. Objavio je knjige 'Zbrka bez riječi', 'Cirkus', 'Neka živi sloboda', 'Sabrana godišnja doba', 'Još Hrvatska ni propala' i 'Još, još, još Hrvatska ni propala'. Po njegovim pričama Neven Hitrec snimio je film 'Snivaj, zlato moje' koji je osvojio pet Zlatnih arena i najveću ocjenu publike Zlatna vrata Pule. Izlagao je samostalno na 15-ak izložbi, a osmislio desetak tematskih s radovima kolega karikaturista. Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota.

Izložba će biti otvorena do 4. svibnja.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još