POBJEDA KULTURE

Bandić nezavisnoj sceni vraća 11 milijuna kuna

23.03.2012 u 23:01

Bionic
Reading

Savez udruga Operacija grad izvijestila je danas kako su se predstavnici zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport složili da bi se trebala napraviti korekcija Programa javnih potreba u kulturi za 2012., s obzirom na to da je prema tom programu za nezavisnu produkciju izdvojeno oko 11 milijuna kuna manje nego što je predviđeno zagrebačkim proračunom.

Savez najavljuje da bi se Program s unesenim korekcijama u dijelu nezavisne kulture trebao objaviti na stranicama Grada Zagreba do 1. travnja, što je dogovoreno na nedavnom sastanku sa zamjenikom pročelnika tog gradskog ureda Tedijem Lušetićem i predstavnicima Sektora za kulturu.

'Složili su se s našim zahtjevima i prepoznali probleme o kojima govorimo, no treba pričekati 1. travnja da vidimo hoće li te korekcije biti napravljene', rekla je Miljenka Buljević iz Saveza udruga Operacija grad. 'Ako ne ispune naše zahtjeve zasigurno ćemo nastaviti pritisak na Grad, a možda ćemo morati i poduzeti akcije sa širim krugom ljudi i umjetnicima', najavila je.

Predstavnici Grada složili su se i da se korekcija napravi uz poštivanje ocjena svih kulturnih vijeća te da se one provedu na jasan i transparentan, te da će se sredstva za korekciju rasporediti iz iznosa od nešto više od 11 milijuna kuna koja nisu objavljena u trenutnom Programu, a predviđena su Gradskim proračunom za ovu godinu.

Na sastanku je zaključeno i da bi Gradski ured trebao javno objaviti sva eventualna odstupanja od odluka kulturnih vijeća ukoliko do njih dođe, te da se u dogledno vrijeme napravi revizija programa i projekata koji ne pripadaju području nezavisne kulture, a nalaze se u tom dijelu objavljenom u Programu, kao i načina njihovog financiranja.

Kako se na sastanku nije govorilo o problematici sufinanciranja europskih projekata, dogovoren je sastanak na tu temu 28. ožujka.

'Grad Zagreb nije prepoznao i podržao europske projekte, stavivši time u neugodan položaj nositelje projekata koji ne mogu povući novac iz europskih fondova jer se on dobiva uz uvjet da će se i lokalno sufinancirati', rekla je Buljević. Problem je i što se nisu slušale preporuke gradskog Vijeća za međunarodnu suradnju koje je upravo takve projekte stavilo kao prioritet, dodala je.