SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE

Skulpture Edgara Degasa u Klovićevim dvorima

16.03.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Skulpture Edgara Degasa, jednog od najvećih umjetnika modernoga doba, koje nisu bile javno izlagane za umjetnikova života, predstavljene u Galeriji Klovićevi dvori, koja tom izložbom ujedno proslavlja 30. godišnjicu rada

Brončane skulpture balerina, kupačica i konja u pokretu, koje su u vlasništvu M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, otkrivaju slavnog impresionističkog slikara i kao velikog kipara. Uz više od 70 skulptura maloga formata izloženo je i nekoliko portreta, torzo te jedina skulptura koja je bila izložena za Degasova života - Mala četrnaestogodišnja plesačica, koja je i središnji motiv izložbe.

Pokrovitelj izložbe kao i cijele obljetničke godine Galerije Klovićevi dvori je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je otvorio izložbu. Čestitavši visoki jubilej 'kultnoj zagrebačkoj Galeriji koja daje okus, miris i boju gradu Zagrebu', predsjednik je rekao kako je Galerija Klovićevi dvori jedna od najznačajnijih institucija u Zagrebu i RH. Izrazio je uvjerenje da će izložba skulptura Edgara Degasa biti jedan od velikih doživljaja Grada Zagreba.

Obljetnički govor održala je ravnateljica Galerije Vesna Kusin, istaknuvši kako su Klovićevi dvori, najveća galerija u Hrvatskoj, prepoznatljiv brend u zemlji i regiji ali u europskim okvirima. Njezin su zaštitini znak veliki kulturološki projekti, a otkrivanje novih mogućnosti prezentacije umjetnosti obilježje rada, naglasila je ravnateljica ističući da je dokaz uspjeha te institucije i golemi odaziv publike na izložbi koji se godišnje kreće i do 200.000 posjetitelja.

Podsjetila je da je Galerija prva u Hrvatskoj promovirala strip, karikaturu i ilustraciju te da je u Zagreb dovela djela Picasa, Van Gogha, Mondriana, Miroa, Chagala, Kandinskog i cijele plejade umjetnika glasovitog njemačkog ekspresionizma, a sada i Degasa. Kao novi projekt najavila je retrospektivu majstora minijature Julija Klovića, po kojemu Galerija i nosi ime te izložbu o Vinkovcima, najstarijem europskom gradu.

Jubilej Galeriji i njezinim zaposlenicima čestitao je i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Središnji motiv izložbe u Klovićevim dvorima je skulptura Male četrnaestogodišnje plesačice, koju je kritika "sasjekla" nakon izložbe impresionista 1881. zbog potpuno novog postupka amalgamiranja vrijednih umjetničkih materijala, poput bronce s jednostavnim materijalima tkanine i kose. Nakon toga, Degas više nije izlagao skulpture.

Iako je poznatiji kao slikar, izložba pruža novi doživljaj Degasa u sagledavanju površinske strukture izloženih skulptura, koje odaju impresionističko oblikovanje. Bronačani odljevi skulptura napravljeni su tek nakon majstorove smrti, a njihovi voštani predlošci čuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, većinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay.

Izložba kiparskog opusa francuskog umjetnika Edgara Degasa (1834.-1917.) otvorena je do 13. svibnja. Izložba putuje od 2009. a prije Hrvatske bila je postavljena u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Španjolskoj, na Cipru i Kubi.