RACIONALIZIRA SE

HRT: Ne ukidaju se redakcije za školstvo, kulturu i manjine

14.03.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon što su ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović reagirali na najavu ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo unutar Informativnog programa Hrvatske radiotelevizije, stigle su reakcije te kuće

Prije nekoliko dana Ministarstvu kultureupućene su pritužbe predstavnika novinara i sindikalnih organizacija koje djeluju unutar HRT-a vezane uz predložene odredbe novog Pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a. Njima se unutar Informativnog programa ukidaju redakcija za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo što je Ministarstvo kulture ocijenilo prema programskim i drugim obavezama HRT-a utvrđenim Zakonom o HRT-u neopravdanim.

U današnjem priopćenja Hrvatske radiotelevizije stoji kako HRT ne ukida redakcije za školstvo, kulturu i nacionalne manjine, već naprotiv, provodi mjere povećanja učinkovitosti i racionalizacije troškova proizvodnje programa kako bi se uz manje troškove istodobno povećala količinu i kvalitetu sadržaja iz navedenih područja.

U priopćenju stoji kako je dosadašnje ustrojstvo sadržavalo nelogično dupliciranje programskih redakcija Kulture i Školstva u Informativnom i u Obrazovnom programu te da će novim ustrojem ta redakcije postojati samo u Obrazovnom programu.

Zbog novih će odredbi, primjerice tri osobe zaposlene u redakciji školstva u Informativnom programu prijeći u već postojeću redakciju u Obrazovnom programu, objašnjavaju s HRT-a.

Nove odredbe opravdavaju potrebom za racionalizacijom proizvodnje programa koja će urednicima olakšati uvid u proizvodnju te isključiti mogućnost dupliranja snimanja i obrada tema. Promjene će, smatraju, zadovoljiti zahtjeve glavnog urednika za više novih sadržaja u spomenutim redakcijama.

Optužbe da će zbog promjena sadržaji iz područja kulture, znanosti i školstva biti smanjeni, s HRT-a demantiraju duljim trajanjem središnjeg Dnevnika, kao i planovima o novoj emisiji iz kulture koja će se emitirati u jesenskoj shemi u udarnom terminu, kao i Vijesti za mlade, kojih ranije nije bilo na HTV-u.

Napominju da redakcije koje se iz Informativnog programa prebacuju u već postojeće redakcije u Obrazovnom programu sa sobom prenose svoje budžete.

Sve navedeno odnosi se i na Redakciju za manjine i civilno društvo.

U priopćenju HRT-a još su jednom podsjetili na skoro pokretanje novog kanala koji će dodatno povećati količinu sadržaja iz područja kulture, znanosti i umjetnosti.