tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+14
Pula
+14
Rijeka
-
Zadar
+13
Split
+16
Dubrovnik
+15

JAVNA TELEVIZIJA

Zlatar i Jovanović protiv ukidanja redakcija kulture i školstva na HRT-u

Ministri kulture i znanosti reagirali su na najavu ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo unutar Informativnog programa Hrvatske radiotelevizije te traže preispitivanje takve interne odluke

Datum objave:
9.3.2012 15:35

Zadnja izmjena:
14.3.2012 15:34

Ministarstvu kulture upućene su pritužbe od strane predstavnika novinara i sindikalnih organizacija koje djeluju unutar HRT-a u pogledu predloženih odredbi novog Pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a, kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcija za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo, priopćeno je iz Ministarstva kulture koje je zaključilo da prema programskim i drugim obavezama HRT-a utvrđenim Zakonom o HRT-u za takve izmjene nemaju opravdanja.

'Time bi se, naime, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo bi se informiranje javnosti o spomenutim sadržajima na dnevnoj razini', navodi se u priopćenju koje su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

'Vjerujemo da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost. Posebno smo iznenađeni da se gore navedenim općim aktom, kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja.

Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba preispitati, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u', zaključuje se u priopćenju.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr