Kulturmiks U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH

Pogledajte kako je Opatija sportom privlačila turiste

  • Autor: tportal.hr
  • 8.3.2012 13:16:46
  • 8.3.2012 10:26:33

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporeru Opatiji, u utorak, 13. ožujka, u 19.30 sati bit će otvorena izložba 'U zdravom tijelu, zdrav duh – turizam i sport na Opatijskoj rivijeri'

Još od antičkog doba sportska natjecanja izazivaju znatiželju i interes mnogobrojne publike te potiču na turistička putovanja. Tako su Olimpijske igre privlačile velik broj gledatelja iz čitave Grčke, a i u doba Rimljana sportske su igre i natjecanja dovodile mnogobrojnu publiku u velike gradove. Nakon zamiranja sportskih priredbi u rimskim arenama, tradicija velikih sportskih manifestacija nastavlja se u Carigradu, gdje se konjske trke na hipodromu održavaju sve do 15. stoljeća. U srednjem vijeku viteški su turniri privlačili mnoštvo posjetitelja iz raznih krajeva.

U 19. stoljeća dolazi do preporoda raznih sportova, utemeljenja sportskih organizacija i manifestacija. Uslijed industrijalizacije i demokratizacije društva, turistička putovanja postaju istoznačnicom za provođenje godišnjeg odmora, a sport i rekreacija njegovi nezaobilazni sadržaji.

Sport je i na području Opatijske rivijere bio dio turističke ponude. U Opatiji su se održavali teniski turniri, plivačka natjecanja, regate, utrke glisera, opatijski su gosti odlazili na planinarske izlete ili skijanje na Učku, u Ičićima su organizirani turniri u golfu, a od početka 20. stoljeća organiziraju se automobilske trke na opatijskom području, od kojih su najpoznatije auto-moto trke na Preluku. Također, turisti su se na Opatijskoj rivijeri mogli baviti različitim rekreativnim aktivnostima, kao što su šetanje, plivanje i sportovi na vodi, a hoteli su goste privlačili i ponudom sprava za vježbanje na otvorenom. O svemu navedenom svjedoče fotografije sportskih događanja koje će se moći razgledati u sklopu izložbe 'U zdravom tijelu, zdrav duh – turizam i sport na Opatijskoj rivijeri'.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, Orlando Rivetti i Vinko Surina, legenda opatijskog motociklizma, a bit će otvorena do 16. travnja 2012. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još