DUBROVNIK

Velika retrospektiva Mate Celestina Medovića

02.03.2012 u 09:33

Bionic
Reading

U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorena je retrospektivna izložba Mate Celestina Medovića (1857.-1920.) koja donosi cjeloviti prikaz umjetničkog stvaralaštva tog velikog slikara

Dubrovačka likovna publika tako će moći razgledati dosad najobilniji postav ovog slikarskog klasika. Izloženo je više od 170 Medovićevih radova iz svih faza. Među izloženim djelima je i glasoviti 'Bakanal' iz 1893. godine, slika velikog formata u vlasništvu Moderne galerije Dubrovnik.

Posjetitelji će, uz Medovićeve rane crteže, portrete iz različitih razdoblja te slike religiozne tematike, moći vidjeti i Medovićeve mrtve prirode te brojne krajolike pelješkog i dubrovačkog podneblja.

Nakon zagrebačkih Klovićevih dvora gdje je na Medovićevoj retrospektivi u prosincu izložen još veći broj eksponata, riječ je o dosad najvećoj izložbi tog, uz Vlaha Bukovca, neprijeporno najpoznatijeg dubrovačkog slikara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kojega mnogi s pravom nazivaju pionirom moderne hrvatske umjetnosti.

Slike za izložbu posuđene su iz brojnih muzeja i galerija, crkvenih ustanova i privatnih zbirki iz cijele Hrvatske, a pridruženi su joj i vrijedni eksponati iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik.

Autor retrospektive je povjesničar umjetnosti Igor Zidić.