IZLOŽBA U BEČU

Upoznajte Gustava Klimta osobno

23.02.2012 u 15:31

Bionic
Reading

U povodu 150. obljetnice rođenja Gustava Klimta, večeras se u bečkome Muzeju 'Leopold' otvara izložba pod nazivom 'Klimt - izbliza i osobno' na kojoj su, uz djela, izloženi i osobni predmeti iz ostavštine toga slavnog austrijskog slikara

Kako bi se što vjernije prikazao život slavnoga slikara austrijske secesije i Jugendstila, muzej je izložio oko 700 eksponata, među kojima su mnogi crteži, skice i fotografije, a rekonstruiran je i njegov atelijer u bečkom Osmom okrugu.

Posjetitelji izložbe mogu pogledati i 400 razglednica koje je više od 20 godina slao svojoj životnoj suputnici, modnoj dizajnerici Emilie Floege, koja mu je bila i model.

Gustav Klimt i Emilie Floege

'Ovo je prva izložba koja na ovakav način prikazuje osobnu stranu umjetnika', rekao je na konferenciji za novinare uoči otvorenja izložbe ravnatelj Muzeja 'Leopold' i kustos izložbe Tobias G. Natter. Klimtovi osobni predmeti, dodao je, daju nam uvid u njegov privatni život.

'Poznato je da je Gustav Klimt bio jedan od najpoznatijih austrijskih slikara secesije i Jugendstila, a kakav je bio čovjek, manje je poznato', rekao je Natter i dodao da ta izložba prvi put rasvjetljava oba aspekta.

U rekonstruiranom atelijeru može se razgledati pokućstvo - ormari, stol, stolci, knjige i ukrasni predmeti, čak i ogrtač Emilie Floege. U tom su atelijeru, naglasio je Natter, nastala njegova najpoznatija djela te alegorijska slika 'Smrt i život' posvećena dvjema temama koje su ga stalno pratile.

Većina izložaka u vlasništvu je Muzeja 'Leopold', a polovica pisama i razglednica čuva se u austrijskoj Nacionalnoj biblioteci u Beču.

Za izložbu koja će biti otvorena do 27. kolovoza posuđena su djela iz mnogih muzeja i privatnih zbirki iz Austrije, Švicarske, Velike Britanije, SAD-a i Japana.

Gustav Klimt (14. srpnja 1862. - 6. veljače 1918.), slikar koji se borio protiv svih pravila, buržoazije i ondašnjih običaja i živio gotovo na rubu skandala, bio je, uz Egona Schielea, jedan od začetnika bečkoga Jugendstila i secesije. Slikao je većinom portrete, alegorijsko-simbolične kompozicije i krajolike.

S arhitektima Ottom Wagnerom, Josefom Hoffmannom i Adolfom Loosom te slikarom Kolomanom Moserom sudjeluje u osnivanju Wiener Werkstaette, bečke umjetničke radionice. Godine 1903. napušta secesiju i stvara vlastito izvorno slikarstvo stroge stilizacije, a njegove su slike danas među najskupljima na svijetu.

Ove će godine obljetnicu Klimtova rođenja posebnim prigodnim izložbama obilježiti svi veći bečki muzeji, a motivi njegove možda najpoznatije slike 'Poljupca' krasit će brojne suvenire. U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti 13. veljače otvorena je izložba posvećena Klimtovim zidnim slikama u predvorju toga muzeja, a sredinom ožujka u Albertini se otvara izložba njegovih crteža iz svih umjetničkih faza.

Više eksponata pogledajte na stranicama muzeja.