GRADNJA U VISINU

Kuće podignute na kućama

21.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U vremenu kada se arhitekti na razne načine trude povećati površinu i funkcionalnost građevina smještenih u gradovima, često prilično prostorno ograničeni, gradnja u visinu odlično je rješenje. Kuće podijeljene na više razina vizualno su zanimljive, ali i maksimiziraju funkcionalnost. Pogledajte nekoliko kreativnih primjera

Upečatljivi hotel Inntel u Amsterdamu djelo je studija WAM Architects. Prostire se na 11 katova i sastoji od više djelomično odvojenih  struktura. Svaka od njih oponaša izgled tradicionalne nizozemske kuće zbog čega građevina izgleda kao čitavo naselje svedeno na jedno zdanje. Iako vjerovatno neće zadovoljiti svaki ukus te ga dio kritike naziva oličenjem kiča, Inntelu pažnje ne nedostaje te je jedna od omiljenih turističkih destinacija.

Kako i doliči prostoru u kojem je izložen dizajnerski namještaj (Vitra’s Home Collection) sama građevina VitraHaus vrlo je inspirativna. Dvanaest odvojenih kuća prostire se na pet katova. VitraHaus je odličan primjer kako za postizanje efektnog vizualnog dojma i nije potrebna suviše originalna ideja, već umijeće arhitekata u ovom slučaju Jacquesa Herzoga i Pierrea de Meurona. Nalazi se na području Vitra Campusa u blizini Basela, svojevrsnog muzeja arhitekture s građevinama koje potpisuju svjetski poznati arhitekti poput Franka Gehryja, Zahe Hadid i Tadao Andoa.

Zgrada u Japanu, Sou Fujimota

Zanimljiv je primjer gradnje na više razina je stambena zgrada u Japanu. Sastoji se od nekoliko prethodno izgrađenih stambenih jedinica, vertikalno spojenih u jednu strukturu.

I dok je dojam daleko od onoga što ga ostavljaju hotel Inntel ili VitraHaus, projekt arhitekta Sou Fujimota pokazuje kako kreativno i funkcionalno iskoristiti malenu površinu, te pritom iskočiti iz okvira uobičajenog.