'MJESTO POD SUNCEM'

Otvorenje izložbe Slobodana Šijana za Toma Gotovca

15.02.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Izložba Slobodana Šijana 'Mjesto pod suncem' je kako posveta prijatelju kojeg više nema tako i daljnji korak u istraživanju života kina

'Mjesto pod suncem' naziv je izložbe Slobodana Šijana čije će otvorenje biti 16. veljače 2012. u 18 sati u galeriji Nova u Teslinoj ulici, a dan nakon otvorenja u 20 sati bit će razgovor s autorom.

Posljednjih je godina u čitavom nizu publikacija, izložbi i radova Slobodan Šijan sabrao vlastita promišljanja o filmu i svojem dosadašnjem umjetničkom radu. Bez sumnje su susret i druženje s Tomislavom Gotovcem bili formativni za Šijanovu poetiku i zagrebačka izložba ‘Mjesto pod suncem’ je kako posveta prijatelju kojeg više nema tako i daljnji korak u istraživanju života kina. Šijanova posveta Gotovcu je svojevrsna arheologija zajedničkog (kinematografskog) imaginarija i načina kako je 20. stoljeće komuniciralo filmom.

Inicijalni umjetnički susret, ideju iz kojeg se izvodi postav izložbe 'Mjesto pod suncem' Šijan opisuje sljedećim riječima: ‘Prilikom posjeta Los Angelesu 2009. napravio sam jedan foto-hommage Tomu. Snimio sam ‘Fine Arts’ na Wilshare Bulevardu, u kojemu je pedesetih godina 20. stoljeća održana svjetska premijera njegovog omiljenog holivudskog filma 'A Place in the Sun', redatelja Georgea Stevensa. Rekao sam: ‘OK, ajde da napravim jedan rad, snimim fotografiju toga kina, gdje će se vidjeti na ‘markeeu’ natpis: ‘Mjesto pod suncem by Tomislav Gotovac’, zato što je Tom izmislio nešto što je nazvao ready–made film’, rekao je Šijan.