MUZEJ IZVAN ZAKONA

Las Vegas odao počast mafiji

15.02.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Ovogodišnje Valentinovo u Las Vegasu nije prošlo u znaku ruža i plišanih srdaca, već u znaku pištolja, sumnjivih tipova i mafijaških obračuna. Na obljetnicu Caponeovog masakra, koji se dogodio na Valentinovo 1926. u Chicagu, u gradu kocke otvoren je Muzej mafije

Nakon pet godina radova u Las Vegasu je otvoren Muzej mafije (Mob Museum), punog imena Muzej organiziranog zločina i primjene zakona (National Museum of Organized Crime & Law Enforcement). Zdanje u čiju je izgradnju uloženo 42 milijuna dolara prostire se na čak 5000 kvadratnih metara, a podignuto je na mjestu nekadašnje savezne palače pravde.

Cilj je muzeja ispričati obje strane priče, onu mafijašku, kao i priču o snagama zakona, te pokazati kako je organizirani kriminal utjecao na razvoj Las Vegasa, svjetskog središta kocke i zabave.

Među brojnim zanimljivim izlošcima nalazi se i dio zida ispunjenog rupama od metaka tijekom masakra koji se dogodio na Valentinovo 1926. u Chicagu, a koji je organizirao Al Capone.

Na samom ulazu u muzej golema je crno-bijela fotografija nožnog palca i natpisa s tekstom: 'Umorstvo. Benjamin Siegel. 810 Linden. Beverly Hills.' Riječ je o fotografiji snimljenoj nakon umorstva mafijaškog šefa poznatog pod nadimkom Bugsy.

Izlošci vode posjetitelje u razdoblje između 1930. i 1980, zlatno razdoblje mafijaških klanova, razdoblje njihove moći, no i vrijeme kada su bili američki problem broj jedan.

Muzejska zbirka donosi i policijske dokaze poput audiosnimki tajnih agenata, zatim odijela fiktivnih mafijaša poput Tonyja Soprana te brojne druge eksponate.