PRERASPODJELA NOVCA

Hrvatskoj kulturi iz proračuna 38 milijuna kuna manje

13.02.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Iako je Ministarstvo kulture ove godine ostalo "kratko" za 38 milijuna kuna iz državnog proračuna, neke djelatnosti imat će više novca. Među njima su glazbeno-scenske i knjižne djelatnosti, nove medijske kulture...

Dok je lani Ministarstvo kulture raspolagalo sa 871.155.439 kuna, ove će godine nova ministrica Andrea Zlatar Violić na raspolaganju imati 38 milijuna kuna manje, dakle tek nešto više od 833 milijuna kuna, kako je to predviđeno u prijedlogu novog proračuna. No, to ne znači da će na gubitku biti baš sve kulturne djelatnosti. Tako će se štedjeti na zaposlenicima, nekih petnaestak milijuna kuna manje planirano je i za zaštitu kulturnih dobara, s manje će novca država financirati i muzeje i galerije. I HNK Zagreb ostaje bez nekih 400.000 kuna, a dvostruko više od toga 'odrezano' je i ansamblu Lado. Manje su svote i za Restauratorski zavod, kao što je za čak desetak milijuna smanjen i iznos kojim država sudjeluje u međunarodnom projektu Ilok – Vukovar – Vučedol.

No, međunarodna će suradnja biti bogatija za oko pet milijuna kuna, dok će za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost biti izdvojeno oko šest milijuna kuna više nego lani. I knjižna djelatnost bogatija je za više od milijun kuna. U lipu isto će dobiti audiovizualna djelatnost, kao i djelatnost HAVC-a. Nove medijske kulture isto su dobitnici nove ekipe u ministarstvu jer će imati oko 2,5 milijuna kuna više za svoje projekte. Za pola milijuna kuna bit će bogatije i povjerenstvo za UNESCO, Matica hrvatska ostaje na pet milijuna kuna, za projekt poduzetništvo u kulturi i dalje će se izdvajati dva milijuna kuna. S čak četiri milijuna kuna bit će pojačana državna financijska pomoć za uređenje Maškovića hana uz Vransko jezero. Neznatno manje novca bit će i za zdravstveno i mirovinsko osiguranje samostalnih umjetnika za koje je lani država samoj sebi uplatila 33 milijuna kuna, a ove će godine to biti 32,8 milijuna kuna.