'KRENIMO OD POČETKA'

Zgrafov natječaj za mlade dizajnere

13.02.2012 u 12:45

Bionic
Reading

EduZgraf, projekt u sklopu Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf, pozvao je studente koji se bave grafičkim dizajnom i vizualnim komumikacijama da se prijave na natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj studentskoj izložbi 'Krenimo od početka', što će se održati za vrijeme Zgrafa, od 17. ožujka do 5. travnja u Zagrebu

Radovi mogu biti realizirani i koncipirani kao idejna rješenja ili nastali posebno za tu priliku, izvedeni u bilo kojem mediju te se odnositi na specifični segment vizualnih komunikacija, ilustraciju, fotografiju, tipografiju ili audio-vizualne medije. Prijave se podnose isključivo putem internetske stranice Zgrafa, a rok je do 1. ožujka.

Izabrani autori i njihovi radovi bit će, uz izložbenu prezentaciju, predstavljeni na virtualnoj izložbi na stranici Zgrafa, te uvršteni unutar dvojezičnog kataloga Zgrafa 11.

Novi, obrazovni i kreativni program 'EduZgraf' ovogodišnji Zgraf donosi u suradnji s kustosicama Ivanom Meštrov i Mihaelom Richter, voditeljicama edukacijskog projekta 'Kustoska platforma', a održat će se od 15. ožujka do 5. travnja u prostorima Galerije PU Studentskog centra, Teatra &TD, Galerije Ulupuh i Galerije Permanenta.

Naslov izložbe je parafraza međunarodnog manifesta grafičkih dizajnera 'First Things First', objavljenog 1964., koji sukladno s promjenama u polju oglašavanja, grafičkog dizajna, gospodarstva i kulture, preispituje sve goruće dileme unutar struke i poziva na redefiniranje prioriteta kroz poticanje diskusije između obrazovnog sektora, dizajnerske prakse i institucija podrške.

U vrijeme kada su grafički dizajn i vizualne komunikacije neizostavni oblikovatelji našeg okoliša, edukacijski proces na tom području nameće se kao jedan od bitnih prostora propitivanja njihovih uloga i društvenih prioriteta, ističe se u obavijesti Zgrafa.

Kako je komunikacijski aspekt nepresušno polje eksperimenta i stvaranja novih alata i značenja, što otvara pitanje odgovornosti i utjecaja dizajna, natječaj nastoji propitati načine, forme, ciljeve projekata i realizacije nastale unutar formativnog razdoblja dizajnera. Teme nisu striktno određene jer je upravo selekcijski i izložbeni proces prilika za istraživanje i sučeljavanje s temama, pristupima i naglascima novih dizajnerskih praksi, dodaje se.