LUCIAN FREUD

Izložba ovisnika o ljudskom mesu

10.02.2012 u 10:15

Bionic
Reading

U Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu otvorena je izložba portreta Luciana Freuda, jednog od najvećih britanskih umjetnika

Velika izložba u Nacionalnoj galeriji portreta donosi 130 radova, nastalih tijekom gotovo 70 godina intenzivnog umjetničkog stvaralaštva Luciana Freuda.

Među eksponatima je i autoportret koji dosad nije bio izlagan u javnost, a koji svjedoči o tome da je britanski umjetnik na posljednjoj slici radio 15 dana prije nego je preminuo, 20.srpnja 2011.

Iz Nacionalne galerije portreta navode kako je riječ o najvećoj izložbi u posljednjih 10 godina posvećenoj Lucianu Freudu i njegovim portretima, koji su i najznačajniji dio njegova opusa.

Portrete, najčešće aktove, prikazivao je bez imalo uljepšavanja, naturalistički, često groteskno. Na njegovim slikama vidljivi su tragovi kretanja kista, gusti nanosi boje, takozvani impasto.

Freud je svjetsku slavu postigao tek nakon 1988. kad je bio nominiran za Turnera. Nakon toga probudio se interes za njegovim djelima, te je uskoro prodavao slike za milijunske iznose. Najspecifičniji dio Freudova stvaranja njegov je odnos prema modelima s kojima bi provodio dane, često i mjesece, kako bi na slici uhvatio i njihov karakter.

Izložba Luciana Freuda u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu traje do kraja svibnja.