Kulturmiks 'UMJETNOST POLITIKA'

Počinje 25. muzički biennale Zagreb

  • Autor: Hina
  • 16.4.2009 13:50:56
  • 16.4.2009 13:32:24

Praizvedbom opere 'Crux Dissimulata' (Prikriveni križ) 17. travnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, otvara se međunarodni festival suvremene glazbe, 25. muzički biennale Zagreb, kojemu je središnja tema Umjetnost politika

Središnja tema prožima cijeli program, a ponajviše u djelima naručenima za festival te kroz nastupe mladih umjetnika iz projekta Muzika Diverzija, rekao je umjetnički direktor festivala Berislav Šipuš na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetivši da je Biennale i bio utemeljen kao političko-umjetnički performance.

Istaknuo je da skoro svaka od dvadesetak inozemnih grupa koje gostuju na Biennalu, na svom programu ima i neko djelo hrvatskog autora, a najčešće je riječ o praizvedbama.

Operu 'Crux Dissimulata' predstavili su njezin autor Srećko Bradić, libretist Ivan Vidić, redatelj Krešimir Dolenčić i dirigent Zoran Juranić, koji je izrazio uvjerenje da će njome hrvatska glazba dobiti djelo koje se neće moći zaobići kada se govori o povijesti opere.

Najavljen je i glazbeno-scenski projekt 'South' talijanske kazališne trupe Fanny&Alexander, u kojemu su zvučna kulisa četrdesetak ventilatora, motocikl i neobični, novoizumljeni instrumenti, pokazuje 'kako bi u budućnosti mogla izgledati opera'.

Ovogodišnja zemlja-partner je Kanada, a skladatelj u žarištu festivala je Tristan Murail, francuski skladatelj srednje generacije, koji će u Zagrebu održati predavanje.

Uz nekoliko izložaba, popratni program donosi simpozij Proces-Muzika, organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom Mama te sastanak sudionika međunarodnog projekta Re: New Music.

Četrdesetak glazbenih, glazbeno-scenskih i multimedijalnih događanja Biennala održavat će se, do 26. travnja, među ostalim, u KD Vatroslava Lisinskoga, HNK, Gavelli, HDLU, Muzeju Mimara, ZKM-u, Komediji, SC-u, a programi će se najavljivati i s pokretne pozornice, s kamiona, koji će kružiti zagrebačkim ulicama.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još