DJELO DA VINCIJEVA MILJENIKA

Otkrivena najstarija kopija 'Mona Lise'

01.02.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Kopija jedne od najslavnijih slika svih vremena, 'Mona Lise' Leonarda da Vincija, pronađena je u muzeju Prado, a stručnjaci vjeruju da je riječ o jednoj od najstarijih reprodukcija koja će utjecati na naše razumijevanje čuvenog djela

Iako se donedavno vjerovalo da je riječ tek o jednoj od brojnih replika 'Mona Lise' nastalih godinama nakon smrti Leonarda da Vincija, španjolski stručnjaci došli su do nevjerojatnog otkrića.

Kopija dame zagonetnog osmijeha nastala je u isto vrijeme kad i Da Vincijev original, i to u studiju renesansnog majstora.

Zbog tamnog pokrova preko pozadine slike, djelo je godinama stajalo nezamijećeno. Po uklanjanju površinskog sloja restauratori su spoznali da je pred njima slika iznimne vrijednosti.

Slika se razvijala i mijenjala paralelno s originalom, zaključuju stručnjaci iz Prada.

Restauratorica Ana González Mozo potvrdila je da je riječ o slici visoke kvalitete nastaloj upravo u studiju Leonarda da Vincija.

Važna je jer otkriva mnogo o praksi Da Vincijevih učenika, no i o majstorovu originalu.

Dijelovi madridske kopije bolje su očuvani. Tako, primjerice, bolje vidimo detalje Mona Lisine haljine, stolice na kojoj sjedi, kao i lica.

Restaurator Bruno Mottin vjeruje da je autor kopije jedan od dvoje Da Vincijevih omiljenih učenika – Andrea Salai ili Francesco Melzi.
Vjerodostojnost kopije potvrdili su i stručnjaci iz Louvrea, gdje se nalazi Da Vincijev original.

Kopija Mona Lise bit će svečano predstavljena javnosti sredinom veljače u Pradu te krajem ožujka u Louvreu gdje će se, nakon 500 godina, ponovno naći na istom mjestu kao i original.