LAKŠE PROBAVLJIV KRAJ

Smrt servirana na duhovit način

01.02.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Noj bez glave, dekapitirana vjeverica i preparirani pas s natpisom 'mrtav sam' neki su od radova umjetnika Davida Shirgleya izloženi u sklopu morbidne izložbe pod nazivom 'Brain Activity' u londonskoj galeriji Hayward

Umjetnik David Shrigley najpoznatiji je po humorističnim crtežima svakodnevnice. Romanopisac Will Self njegove je radove usporedio djelima serijskog ubojice te ih opisao kao bizarne, uznemirujuće i poremećene.

U sklopu izložbe 'Brain Activity' posjetitelji galerije Hayward imaju prilike razgledati Shrigleyeve skulpture, preparirane životinje i crteže.

Izložba je podijeljena u četiri dijela: smrt, patnja, likovi i pomaknute stvari, a upravo bismo kroz te četiri teme mogli opisati cjelokupno Shrigleyevo stvaralaštvo.
Ipak, kroz najveći broj radova provlači se tema smrti, obrađena uvijek uz dozu humora.

Pozitivan stav prema svršetku života Shrigley objašnjava: 'Govorite li o smrti i patnji i ukoliko to nije smiješno, bila bi to tema preteška za probaviti.'
Na pitanje kakvu poruku želi prenijeti aktualnom izložbom, David Shrigley ističe da smatra kako nije na njemu da se time bavi, prenosi Daily Mail.

'Uvijek si mi bili sumnjivi ljudi koji jako dobro objašnjavaju svoje radove – to je posao kustosa. Moj je posao predstaviti svoje svakodnevno stvaranje', istaknuo je.

Izložba u londonskoj galeriji Hayward traje do 13. svibnja.