Kulturmiks RATNI PLIJEN

Nijemci vratili Afganistanu 2000 godina staru skulpturu

Nijemci su vratili Afganistanu 2000 godina staru skulpturu iz predislamskog razdoblja, ukradenu tijekom afganistanskoga građanskog rata, što daje nadu Afganistancima da bi se i ostala pokradena kulturna dobra uskoro mogla vratiti u zemlju

Skulpturu izrađenu od vapnenca čini osam likova visine 30 cm, od kojih jednom nedostaje torzo, a ostalima nos. Skulptura iz 2. stoljeća podsjetnik je na bogatu klasičnu prošlost Afganistana, na koju su utjecale kulture raznih naroda, s obzirom na prometan geografski položaj zemlje u Aziji.

S obzirom na to da su glave likova okrenute ulijevo, pretpostavlja se da je riječ o kipićima koji predstavljaju publiku koja gleda prema Budi na njegovu tronu u drevnom kraljevstvu Gandari, koje se prostiralo duž Afganistana i Pakistana, stoji u priopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

'Riječ je o remek djelu .... Optimist sam i vjerujem da ćemo u budućnosti i druge artefakte dobiti natrag', rekao je Omara Kan Masudi, direktor afganistanskog Nacionalnog muzeja u kojemu se statua nalazila prije krađe.

Afganistansko veleposlanstvo u Berlinu istražuje tko je bio vlasnik skulpture prije nego što se prije godinu dana pojavila u Muenchenu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još