Kulturmiks APSOLUTNI UMJETNIK

Knjiga performansa u čast Tomu Gotovcu

  • Autor: tportal.hr
  • 30.1.2012 17:03:09
  • 30.1.2012 15:51:55

Knjiga 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer' bit će predstavljena 9. veljače u Kinu Europa s početkom u 19,30 sati uz projekciju istoimenog filma

Nakon Gotovčeve smrti u lipnju 2010., Vlasta Delimar i Milan Božić odlučili su odati počast prijatelju i umjetniku Antoniu Gotovcu Laueru, serijom performansa pod nazivom 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer'.

Prvi posthumni privatni performans izveli su za vrijeme samog posljednjeg ispraćaja Toma Gotovca na groblju Mirogoj. Delimar i Božić bili su odjeveni u istu odjeću kao i preminuli umjetnik; crno satensko odijelo, bijela košulja, bijele gaćice i bijele tenisice.

Performanse su izvodili tijekom 2011. na brojnim lokacijama gdje ih je i Gotovac izvodio tijekom svog života, diljem Hrvatske, no i u Veneciji, Londonu i Parizu.

'Ovaj kompleksan projekt sjećanje je na djelovanje jednog suvremenika koji je imao posebno važan utjecaj na likovno-performersku scenu u Hrvatskoj. Odati počast drugom umjetniku nije uvijek jednostavno. No odati počast Tomu Gotovcu sasvim je jednostavno i posebno je zadovoljstvo', kazala je Delimar.

Kako je ciklus stigao do svog kraja, Delimar je odlučila proširiti opseg iskustava putem knjige koja će obuhvatiti serije performansa s nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njezina privatnog dnevnika, kao i pisanim sjećanjima Gotovčevih suradnika.

Knjigu 'Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer' izdaje Festival Perforacije (udruga Domino).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još