VODIČ ZA ŠKOLARCE

Koji su najzanimljiviji hrvatski muzeji?

24.01.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Knjiga 'Avantura u muzejima', vodič kroz najzanimljivije hrvatske muzeje namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, srednjoškolcima te njihovim učiteljima i roditeljima, predstavljena je u nakladbičkoj kući Školska knjiga

Vodič, koji su sastavile Irena Jukić Pranjić i Jelena Bračun Filipović, donosi osnovne informacije o 38 muzeja iz cijele Hrvatske, o njihovoj povijesti, najvažnijim izlošcima i nepoznatim zanimljivostima. Predstavljeni su različiti muzeji, od arheoloških, etnografskih i prirodoslovnih do umjetničkih, povijesnih i tehničkih, a obuhvaća i rječnik stranih i stručnih pojmova, muzejski pojmovnik, pravilnik ponašanja za djecu i internet adrese pojedinih muzeja.

Frano Dulibić, izvanredni profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, smatra kao je ta knjiga 'pionirski pothvat', jer je riječ o prvom sveobuhvatnom vodiču po hrvatskim muzejima specijaliziranom za školski uzrast.

Autorice su izabrale najzanimljivije od 225 muzeja, galerija i zbirki koji su registrirani u Hrvatskoj, a u planu je da se ostali muzeji obuhvate sljedećim izdanjima, s obzirom da većina hrvatskih muzeja zaslužuje da budu prikazani u takvom vodiču, ocijenio je.

Dulibić smatra da vodič ima i pedagoški značaj jer potiče na stvaranje navike posjećivanja muzeja i galerija, ali i zato što ukazuje na to da su muzeji institucije koje čuvaju hrvatsku baštinu te tako utječe na mlade koji, napomenuo je, sve više gube osjećaj za svoju kulturnu baštinu.

Malina Zuccon Martić, viša muzejska pedagoginja u Muzeju za umjetnost i obrt, drži da o važnosti projekta ponajviše govori što su među četrdesetak suradnika na knjizi i mnogi ravnatelji muzeja.

Kroz izravnu suradnju s pojedinim muzejima autorice su dobile najvažnije, najtočnije i najsvježije podatke, rekla je Zuccon Martić, dodavši da će ta knjiga doprinijeti osvješćivanju važnosti muzeja kod djece.

U knjizi su predstavljeni, među ostalim, Arheološki muzej u Osijeku, Arheološki muzej Narona, Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej u Zagrebu, Dubrovački muzeji, Dvor Trakošćan, etnografski muzeji u Istri, Splitu i Zagrebu, Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, Hrvatski muzej turizma u Opatiji, Muzej informatike Peek&Poke u Rijeci, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej Moslavine, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej Valpovštine u Kutini, Opća bolnica – mjesto sjećanja Vukovar.