U NOVOM RUHU

Pogledajte foto reprodukcije slavnih umjetničkih djela

19.01.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Kako bi neka od umjetničkih remek-djela izgledala da su stvorena danas, otkrio je natječaj pod nazivom 'Remake' objavljen na internetskoj stranici Booooooom.com, koji je posjetitelje potaknuo na izradu reprodukcije koristeći fotoaparat

Natječaj Remake koji je osmislio kanadski umjetnik Jeff Hamada inspiriran je reproduciranjem umjetničkih djela, sveprisutnim u povijesti umjetnosti. Osnovna ideja natječaja bila je stvoriti reprodukcije svjetski poznatih umjetničkih djela pri čemu je ključno bilo da autori kao medij koriste fotografiju.

Pomoću kostima, šminke i eksperimenata s osvjetljenjem, autori koji su se odazvali na natječaj izradili su vrlo zanimljive i zapravo vrlo originalne radove. Dio njih trudio se maksimalno oponašati original, neki su reprodukcijama dali suvremenu notu, dok su pojedini autori pustili mašti na volju i izradili prilično kreativne radove. Primjer jedne takve reprodukcije je Mondrianova 'Kompozicija s crvenom, plavom i žutom' autorice Katie Jackson, koja je predala fotografiju unutrašnjosti kovčega, poštujući pritom raspored boja na originalu.

Svi radovi pristigli na natječaj dostupni su za razgledavanje na internetskim stranicama. Iako je službeno završio, interes posjetitelja i dalje je velik. Fotografske reprodukcije osvojile su i kritičare britanskog Guardiana, koji su se i sami okušali u zadatku.