FESTIVAL KVARNER

Opatija na putu da postane veliki kulturni i glazbeni centar

18.01.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Jedna velika redateljska zvijezda u nas će režirati 'Armidu', a posjetit će nas i vrsni bečki filharmoničari

Prekjučer u Zagrebu, a jučer i u Opatiji predstavljen je ovogodišnji program Festivala Kvarner. Istoimena udruga već je nekoliko godina aktivna u organizaciji koncerata i glazbenih projekata, ali ove godine na hrvatsko i europsko festivalsko i kulturno-turističko tržište izlazi s dosad najopsežnijim i najsustavnije složenim programom.

Festival Kvarner održat će se od 1. do 10. lipnja te od 1. do 6. rujna. Predsjednik udruge Festival Kvarner, Vjekoslav Martinko, ujedno poznati poduzetnik s osobito razvijenim interesom za kulturni turizam, takav raspored objašnjava željom da se pojača kulturna ponuda na početku i na kraju glavne turističke sezone u Opatiji.

Najavljen Jordi Savall
Intendant festivala, u Opatiju i njezinu kulturnu povijest zaljubljeni austrijski dirigent Michael Fendre, pobrinuo se za uistinu atraktivan i raznolik program koji će realizirati velika domaća i svjetska glazbenička imena: od pijanistice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar do velikih svjetskih zvijezda kao što su Jordi Savall i Nigel Kennedy koji će u Opatiju dovesti i svoje vrhunske specijalizirane ansamble.

Kao glavna atrakcija rujanskog dijela festivala najavljena je produkcija Haydnove opere 'Armida' s hrvatskom i međunarodnom pjevačkom postavom te velikom redateljskom zvijezdom čiji bi dolazak u Hrvatsku trebao biti senzacija, ali čije se ime zasad još uvijek drži u tajnosti.

Osobita vrijednost bit će dolazak ponajboljih glazbenika iz sastava bečkih i berlinskih filharmoničara. Oni će i u lipnju i u rujnu osim vlastitih komornih koncerata održavati i radionice s hrvatskim studentima te sudjelovati u radu festivalskog orkestra pod okriljem velikog europskog projekta kulturne suradnje mladih pod nazivom Purpur.

U austrijskim katalozima
Festival je već ušao u austrijske i kulturne kulturno-turističke kataloge, a njegov je krajnji cilj, ističu Fendre i Martinko, od opatijske rivijere ponovno učiniti kulturno okupljalište kao u doba kada su je redovito posjećivali Mahler, Puccini, Lehar, Kalman i mnogi drugi velikani