UZELAC, PERIŠIĆ I STOJSAVLJEVIĆ

Imenovani novi pomoćnici ministrice kulture

18.01.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Nova ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić okružila se pouzdanim prvim suradnicima. Uza svog zamjenika, skladatelja i svestranog voditelja brojnih festivala i udruga Berislava Šipuša, njezini su do sada imenovani pomoćnici Tamara Perišić, Vladimir Stojsavljević i Zlatko Uzelac

Andrea Zlatar-Violić s Tamarom Perišić surađivala je u Algoritmu, pa će ona vjerojatno voditi brigu o hrvatskoj knjizi i književnicima te knjižnicama, što nikako nije lak posao. Andrea Zlatar-Violić bila je urednica u Algoritmu, gdje je zamijenila legendarnog urednika Zlatka Crnkovića. Ako se zna da je predsjednik Hrvatske udruge knjižara i nakladnika Neven Antičević iz Algoritma ta je agilna izdavačka kuća dobila podosta veliku težinu na hrvatskoj, pogotovo knjiškoj kulturnoj sceni koja ne krije svoje nezadovoljstvo stanjem u nakladništvu.
Plodni dramski i prozni pisac opsjednut plemenitaškom obitelji Zrinski Vladimir Stojsavljević u Ministarstvo dolazi iz gradske uprave. S Andreom Zlatar surađuje dugi niz godina, a bili su svojevrsni tandem kada je početkom 2000. godine Andrea Zlatar bila članica zagrebačkog poglavarstva zadužena za kulturu. Bile su to godine zdravog promišljanja o novim neophodnim kulturnim investicijama u Zagrebu i godine koje su afirmirale drukčiju, nezavisnu kulturnu scenu.

Te su godine očito bile jezičac na vagi koji je Andreji Zlatar osigurao ministarsku fotelju. Stojsavljević se razumije u kazalište (ali i u književnost, pa i likovnu i plesnu umjetnost), a već je u prvom nastupu na HTV-u najavio rad na novom kazališnom zakonu jer stari naprosto ne funkcionira i izvor je stalnih potresa, kao što je slučaj kazališta Knapp.

I Zlatko Uzelac vrlo je zanimljiva osoba. Početkom 2000. bio je pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prostorno uređenje. Diplomirani arhitekt stručnjak je za urbanizam, ali i čovjek koji uvijek ima svoje mišljenje pa se tako svojedobno protivio onom kontroverznom preuređenju nekadašnjeg zagrebačkog jezuitskog samostana na Gornjem gradu po Mimarinim željama, kao i davnašnjem pokušaju devastacije Botaničkog vrta u Zagrebu. Uzelac ima i osebujne stavove o Dinamovu stadionu, koje uglavnom dijeli i struka, pa je Ministarstvo kulture u njemu dobilo stručnjaka koji će žučno braniti hrvatsku materijalnu baštinu koja je u ovo tranzicijsko vrijeme često laka meta. Kako ustroj Ministarstva još nije dovršen, nije isključeno da Andrea Zlatar dobije još kojeg pomoćnika.