Kulturmiks DEVETA GODINA ZAREDOM

U Kninu održan Festival žudija, čuvara Kristova groba

  • Autor: tportal.hr
  • 13.4.2009 19:06:57
  • 13.4.2009 18:38:23

Festival žudija, čuvara Kristova groba, uz sudjelovanje 23 župe iz Hrvatske i BiH te oko 400 žudija, održan je danas u Kninu u organizaciji tamošnje gradske uprave i turističke zajednice

Riječ je o devetom Festivalu žudija, a trećem koji se održava izvan Vodica, gdje je počela ta manifestacija.

'Kako je prvih šest Festivala žudija održano u Vodicama, on je zbog svog obima i zanimanja počeo pohoditi i ostale župe u kojima postoji služba čuvara Isusova groba, kako bi se i šira publika mogla susresti s tom jedinstvenom uskrsnom tradicijom', kaže vodički akademski snimatelj Šime Strikoman, redatelj ovogodišnjeg Festivala žudija.

Nakon okupljanja ispred crkve Svetog Ante i smotre žudija na Trgu Ante Starčevića održan je mimohod do kninske Tvrđave. Na Tvrđavi je milenijsku fotografiju Festivala žudija snimio fotograf Šime Strikoman.

Na kninskoj Tvrđavi je održan i program Festivala u kojemu su uz žudije sudjelovali i pučki crkveni pjevači, župni zbor iz Knina te dramski umjetnik Tomislav Martić.

Žudije, odnosno mladići koji su odjeveni u odore rimskih vojnika, nošnje ili mornarske odore, tijekom Velikog tjedna sudjeluju u uprizorenju Isusova uskrsnuća te u crkvama čuvaju Kristov grob, da bi u trenutku njegova uskrsnuća popadali na tlo i pobjegli.

Tradicija uprizorenja žudija uz Kristov grob većinom se njeguje na srednjodalmatinskim otocima, u Dalmatinskoj zagori i u dolini Neretve te u bosanskohercegovačkoj župi Svetog Mihovila u Varešu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još