IZLOŽBA U HDLU-U

Razumijete li zapravo suvremenu umjetnost?

13.01.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Koliko ste se puta susreli s umjetničkim djelom koje ne razumijete, ali nakon čitanja predgovora shvatite da vam se djelo zapravo sviđa ili ne sviđa? Tim i sličnim pitanjima bavi se zanimljiva izložba postavljena u galeriji PM u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika

Izložba pod nazivom Etikete tumačenja umjetničkoga djela autorica Veronike Gamulin i Neve Lukić problematizira klasičan predgovor kao sredstvo umjetničke interpretacije. Dio je šireg projekta čija je namjera ponuditi neke alternativne modele prezentiranja umjetnosti na lokalnoj likovnoj sceni. Izložbi je prethodilo istraživanje provedeno među umjetnicima, piscima predgovora i posjetiteljima da bi se pobliže shvatio međusoban odnos tih triju subjekata, no i konačan rezultat njihove interakcije.

Istraživanje je pokazalo da većina umjetnika smatra da pisci predgovora kvalitetom svojih tekstova pridonose cijenjenosti određenog umjetničkog djela. Isto tako pokazalo je i da se neki povjesničari umjetnosti uopće ne trude biti razumljivi široj javnosti te da se četvrtina posjetitelja osjeća frustrirano zbog nerazumijevanja posjećenih izložbi. Tokom trajanja izložbe, koja se može razgledati još ovaj vikend, do 15. siječnja, nastojat će se potaknuti komunikacija struke i šire javnosti i kroz izlaganje novih medija.

Tako je u galeriji PM izložen jedan od trenutno najzanimljivijih radova u svijetu bioarta nastao genetskim inženjeringom, kojim je DNK pauka umetnut u ljudske stanice. Stanice su potom počele proizvoditi protein paukove mreže. Riječ je o radu '2.6g 239m/s' nizozemske umjetnice Jalile Essaidi, također znanom kao Neprobojna koža.

Hoće li genetski inženjering u umjetnosti izazvati polemike koje inače izaziva, također je jedno od pitanja na koja izložba traži odgovor od posjetitelja. Istraživanje provedeno u pripremnoj fazi izložbe imat će svoj nastavak u povratnim komentarima publike i struke na samu izložbu, a bit će objavljeno u katalogu.

Umjetnici čiji su radovi predstavljeni na izložbi su: Dalibor Barić, Vitar Drinković, Jalila Essaidi, Boris Greiner, Sven Klobučar, Siniša Labrović, Ana Petrović, Michelangelo Pistolero, Sara Rajaei i Ivana Vulić, a tumače ih Umberto Eco, Vanja Babić, Petra Buterin, Srećko Gajović, Boris Greiner, Vedran Januš, Ana Kovačić, Igor Lučić, Tonko Maroević, Andrej Mirčev, Zoran Roško i Svebor Szekely