'SLIKE I OBJEKTI'

Pogledajte što donosi izložba Nikole Koydla

13.01.2012 u 11:52

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt 19. siječnja otvara se izložba 'Slike i objekti' akademskog slikara Nikole Koydla, na kojoj će biti izloženo 37 slika i 13 objekata nastalih u proteklome desetljeću.

Predstavit će se radovi koji se po svim obilježjima svrstavaju u već poznatu osebujnu autorsku poetiku hermetične piktografije, potvrđujući Koydla kao odvažnog kolorista i analitičnog metodičara.

Slike slijede uobičajene autorove tematske odrednice, poput oslonca na doživljajne transformacije motiva pejsaža, likovne ekspresije osjećaja i doživljaja putovanja. Zasebna su skupina slikarske vizualizacije objekata čije formalno upotpunjenje predstavljaju objekti, točnije linearne skulpture.

Tijekom gotovo pedesetogodišnjeg djelovanja na hrvatskoj likovnoj sceni Nikola Koydl znalački se izražavao i u crtežu, grafici i plastičnom oblikovanju, a osvojio je i dvadesetak vrijednih nagrada, među kojima se osobito ističu Nagrada 'Vladimir Nazor' za slikarstvo (1999.) i Nagrada 'Vladimir Nazor' (2009.) za životno djelo. Među njegovim mnogim izložbenim nastupima ističe se sudjelovanje na 53. venecijanskom bijenalu 2009. s Matkom Vekićem i Zoltanom Novakom.

Nikola Koydl
rodio se 6. veljače 1939. u Karlovcu. Diplomirao je u klasi prof. Đure Tiljka. Od 1962. do 1969. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Sudionik je mnogih skupnih izlaganja u domovini i u inozemstvu, a njegova su djela u mnogim galerijama, muzejima i privatnim zbirkama. Od 1986. bavi se grafikom. Umirovljeni je profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.