UMJETNOST JE LIJEPA

Gigantski 'Apoksiomen' u komadima stigao u Pulu

12.01.2012 u 13:27

Bionic
Reading

'Hrvatski Apoksiomen', umjetnika Ante Rašića, stigao je u Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli. Skulptura visoka devet, a široka 2,8 metara iz koje izvire oko 300 malih ogledala dio je Rašićevog izložbenog projekta 'Umjetnost je lijepa', koji je upravo završio u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, a tijekom Noći muzeja (27. siječnja 2012) bit će predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i u Svetim srcima

Rašićev 'Hrvatski Apoksiomen' predstavlja gigantiziranu repliku čuvene antičke skulpture izvučene 1999. godine iz podmorja Velikih Orjula, otočića smještenog jugoistično od otoka Lošinja.

Replika je izrađena od armiranog stiropora, ali njezinim predimenzioniranjem autor joj je svjesno pridodao nova neomaniristička svojstva, dok intervencija s ogledalima sugerira višeznačnost i slojevitost njezina iščitavanja, istovremeno otkrivajući nove i neočekivane korelacije s ambijentom u kojem je postavljena. Prostor Svetih Srca pokazat će potpuno drukčija sagledavanja ove skulpture od onih u Umjetničkom paviljonu.

Izložba Ante Rašića ostat će otvorena do 26.veljače. Ovogodišnju Noć muzeja u Puli zajednički organiziraju Muzej suvremene umjetnosti Istre i Arheološki muzej Istre.