Kulturmiks VAŽAN PRONALAZAK

Beethovenovo pismo o svakodnevnim jadima

Pismo Ludwiga van Beethovena pronađeno je u Njemačkoj nakon što je ostavljeno u oporuci učiteljice glazbe Renate Wirth, njegove daleke rođakinje, u kojem se slavni skladatelj žali na loše stanje svojih financija i narušeno zdravlje, javlja BBC

U pismu na šest stranica, zapravo 'črčkarijama' slavnog skladatelja, poznatog i po groznom rukopisu, Beethoven se žali na bolest i nedostatak novca, pa tako pita harfista i skladatelja Franza Antona Stockhausena za pomoć u traženju imućnijih kupaca za svoju Missu solesmnis.

Također je pisao o svojoj očnoj bolesti od koje je ponekad patio. 'Moja mala primanja i bolesti traže veliki trud i žrtvu za postizanje bogatstva', napisao je Beethoven.

Stručnjaci su i prije znali da to pismo iz 1823. godine negdje postoji i tvrde da je njegovo pojavljivanje od velike povijesne vrijednosti.

Autor knjiga o slavnom skladatelju John Suchet kaže kako je pronalazak pisma 'iznimno važan'. Razgovarajući za BBC News, rekao je: 'Uvijek smo znali da je pismo postojalo, i informacije već znamo, no sve što je sačuvano u izvornom izdanju jako je važno.'

Recimo, to 'znači da možemo proučavati njegov rukopis, koji je bio neuredan, jer ga je otac ispisao iz škole vrlo mladog da se može koncentrirati na glazbu', dodao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još