NOVOST U NEW YORKU

Haiku poezija za sigurnost u prometu

10.01.2012 u 13:22

Bionic
Reading

U gradu s više od osam milijuna stanovnika u kojem vreva nikada ne prestaje, od ključne su važnosti prometni znakovi. Kako bi potpomogao sigurnost u prometu, umjetnik John Morse kreirao je nesvakidašnje haiku prometne znakove

Vozite sigurno, oprez na cesti, pazite na bicikliste neke su od standardnih poruka upozorenja koje smo navikli gledati kraj ceste. Nažalost, slične su poruke postale toliko uobičajene da ih sudionici u prometu rijetko doživljavaju na način koji bi trebali i vrlo često ignoriraju.

Umjetnik John Morse dosjetio se kreativnom rješenju. U sklopu kampanje pod nazivom Curbside Haiku osmislio je prometne znakove koji se sastoje od razigranih slika izraženih boja i QR kodova u kojima su skrivene haiku pjesme ili tekstom ispisanih haiku pjesama.

Haiku pjesme, kroz 17 slogova, na jedinstven i duhovit način upozoravaju na opasnosti u prometu. Tako su u stihovima opjevani susreti biciklista i vrata automobila ili pak pješački prijelaz kao najgore mjesto za susret s prijateljem.

Šareni znakovi postavljeni su na lokacije na kojima je zabilježen najveći broj prometnih nesreća posljednjih godina u pet četvrti New Yorka. Dosad je postavljeno više od stotinu znakova, a reakcije građana izuzetno su pozitivne.