MINISTRICA PREDLAŽE:

U Programsko vijeće HRT-a ulaze stranci?

04.01.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar najavila je izmjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Među reformama koje najavljuje je ukidanje smanjenja minutaže za reklame HRT-a, kao i mogućnost da u Programskom vijeću HRT-a sjede stranci

'Upitno je smanjenje minutaže za reklame HTV-a sa šest na četiri minute i vjerojatno ćemo to mijenjati kod izmjena Zakona o Hrvatskoj televiziji', kazala je novopečena ministrica kulture Andrea Zlatar za Business.hr.

Istaknula je da je svjesna kako je smanjenje ozakonjeno zbog pritiska komercijalnih televizija, no zasad ne može točno reći kako će izgledati novi zakon. Izmjene će nastupiti za šest mjeseci i već je započela konzultacije s čelnicima HRT-a.

Nadalje, Zlatar smatra da je kriza upravljanja HRT-om nedvojbena, o čemu svjedoče česti sukobi Programskog vijeća i Nadzornog odbora, koji bi mogli eskalirati.

'Prisutna je strukturna kriza u samoj instituciji, što dokazuje višak zaposlenih i loša organizacija rada. A tu je i kriza profesionalnih standarda, na što se upozorava godinama, kao i na negativnu selekciju kadrova', rekla je.

Zlatar je posebno nezadovoljna nedostatkom kontrolnog mehanizma nad Programskim vijećem čiji članovi, nakon što ih predlože udruge i imenuje Sabor, ne moraju odgovarati tim istima. Smatra da u vijeću moraju sjediti isključivo profesionalci s televizijskim i radijskim iskustvom, i u manjem broju predstavnici javnosti.

Zlatar je otvorila i mogućnost da u tom tijelu sjede profesionalci iz inozemstva. 'Ne vidim problem da se Programsko vijeće internacionalizira, kazala je, kao primjer navevši Francusku gdje nije problem što je direktor kazališta ili galerije Nijemac.