Kulturmiks NOVOGODIŠNJI KONCERT

Trijumf Marissa Jansonsa u Beču

Bečka filharmonija je po 72. put održala novogodišnji koncert, tradicionalno izvevši i ove godine valcere, polke i koračnice skladatelja iz obitelji Strauss pod dirigentskom palicom latvijskoga dirigenta Marissa Jansons

Jansonsu (68) ovo je bio drugi put da ravna Bečkim novogodišnjim koncertom, a i on i glazbenici filharmonije nagrađeni su dugotrajnim ovacijama publike u Zlatnoj dvorani Musikvereina.

Na kraju koncerta izveden je najpoznatiji valcer Johanna Straussa sina (1825.-1899.) 'Na lijepome plavom Dunavu', te očekivani 'Radetzky marš' Johanna Straussa oca (1804.-1849.) u čijoj izvedbi pljeskom u ritmu sudjeluje i publika u dvorani.

Na kraju prvoga dijela koncerta Bečka filharmonija izvela je dvije programske točke. Prva se odnosila na sportski događaj 2012. - Olimpijske igre u Londonu, pa je izvedena 'Albion polka' Straussa sina, skladana 1851. za supruga britanske kraljice Viktorije.

Druga je novost bila ta što su organizatori s koncertom povezali i aktualnu politiku - kako je 1. siječnja 2012. Danska preuzela predsjedanje EU-om prvi je put u sklopu koncerta izveden 'Galop kopenhaške parne lokomotive' danskoga kompozitora Hansa Christiana Lumbye, poznatijeg kao 'Straussa sa sjevera'.

Osim u Hrvatskoj, koncert se izravno prenosio u još 73 zemlje svijeta, od Albanije, preko Urugvaja, do Australije, Kine, Indije, Japana SAD-a i Rusije.

Za bogate cvjetne aranžmane u dvorani 31. put zaredom pobrinuli su se cvjećari iz talijanskoga grada San Rema. Kao i obično, ulaznice za koncert rasprodane su godinu unaprijed.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još