NOVOGODIŠNJI KONCERT

Mariss Jansons drugi put ispraćen ovacijama Bečana

01.01.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Latvijski maestro ravnao je Bečkom filharmonijom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara pod ravnanjem latvijskog maestra Marissa Jansonsa (68) iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina, kao uvod u godinu u kojoj se obilježava 150. obljetnica rođenja proslavljenog austrijskog slikara Gustava Klimta, polugodišnje dansko predsjedanje EU-om i Olimpijske igre u Londonu bio je u nedjelju glamurozna parada valcera, galopa, koračnica i polki.

Jansons je drugi put u svojoj briljantnoj karijeri bio za dirigentskim pultom ovog jedinstvenog događaja, koji je izravno prenošen u 73 zemlje, među njima i u Hrvatsku. Uvertira ovogodišnjeg koncerta bila je izvedba 'Domovinskog marša' braće Johanna i Josefa Straussa. Nakon toga su pod Jansonsovim vodstvom uslijedile uglavnom skladbe obitelji Strauss ( Johanna Straussa oca i sina, Eduarda Straussa i Josefa Straussa), valceri i polke koje odišu optimizmom i veseljem. Na programu su bila i djela ostalih skladatelja brzog optimističnog opusa, Carl Michaela Ziehrera, Josepha Hellmesbergera, Hans Christiana Lumbyea i Petra Iljiča Čajkovskoga.

Prvi dio koncerta, između ostalog, obilježila je Straussova Trič-trač polka u izvedbi filharmoničara i čuvenog Zbora Bečki dječaci te 'Albion polka' koju je Johann Strauss sin skladao u čast princa Alberta de Saxe – Coburg – Gotha, supruga engleske kraljice Viktorije, a izvedena je povodom predstojećih Olimpijskih igara 2012 u Londonu. Tako je čuveni bečki Zbor po prvi put nakon 1998. godine nastupio na Novogodišnjem koncertu, a u drugom djelu koncerta koji je počeo skladbom bivše prve violine, koncertnog majstora i dirigenta Bečke filharmonije Josepha Hellmesbergera mlađega Danse Diabolique Zbor je izveo i francusku polku 'Feuerfest Polka Française' Josefa Straussa.

U povodu početka danskog predsjedanja Europskom unijom Bečka je filharmonija odsvirala 'Galop' kopenhaške parne lokomotive Danca Hansa Christiana Lumbyea, kojeg u glazbenom svijetu nazivaju 'nordijskim Straussom'. Među novinama bile su i dvije skladbe iz baleta 'Pepeljuga' P.I. Čajkovskog, koji je premijerno izveden na ovogodišnjem bečkom koncertu. Dio koncerta bio je posvećen dirigentu Jansonsu, ravnatelju amsterdamskog Concertgebouna i Simfonijskog orkestra bavarskog radija, nastanjenom u St. Peterburgu, gradu značajnom i za porodicu Strauss, koji 2012 slavi 20. godina suradnje s Bečkom filharmonijom. Riječ je o kvadrili 'Carmen' Eduarda Straussa, te 'Panorami' i 'Valceru' P. I. Čajkovskog itd.

TV - kamere su se tri puta izravno uključivale u Gornji bečki dvorac Belvedere gdje su članovi baletnog ansambla Bečke državne opere plesali po koreografiji Talijana Davide Bombana u galeriji sa slikama Gustava Klimta u gornjem dvorcu bečkog dvorca Belvedere u Klimtovu čast, službeno označivši početak obilježavanja 'Klimtove godine 2012.'. Koncert je završio neizbježnim valcerom 'Na lijepom plavom Dunavu' i slavnim 'Radetzky maršem' Johanna Straussa oca uz ovacije i burno aplaudiranje razdragane publike. Bečki su filharmoničari milijunima ljudi širom svijeta poslali već tradicionalni novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira.

Bečkim Novogodišnjim koncertom 2013. će godine po drugi put dirigirati glavni muzički direktor bečke Državne opere, Austrijanac Franz Welser-Möst.