Kulturmiks UMJETNICI NA VELIKOM PLATNU

Filmovi o Ai Weiweiju i Marini Abramović

  • Autor: tportal.hr
  • 27.12.2011 16:19:02
  • 27.12.2011 14:17:34

Film 'Ai Weiwei: Never Sorry' o životu i stvaralaštvu kineskog umjetnika i aktivista Ai Weiweija bit će premijerno prikazan na filmskom festivalu Sundance u siječnju 2012. godine

Nakon što je ove godine uhićen te je više od dva mjeseca proveo u kineskom zatvoru zbog čega su širom svijeta održani prosvjedi i nakon što je proglašen najutjecajnijim umjetnikom 2011. prema godišnjem popisu magazina Art Review, umjetnika Ai Weiweija gledat ćemo i na velikom platnu.

Autorica filma 'Ai Weiwei: Never Sorry' je novinarka i režiserka Alison Klayman. Klayman je od 2006. do 2010. živjela u Pekingu te se često susretala i razgovarala s Weiweijem, snimajući ga dok slika ili priprema izložbe. Osim o njegovu umjetničkom radu i političkom aktivizmu, film donosi priču o Weiweijevoj obitelji i, prema autoričinim riječima, pokazuje njegovu rijetko viđenu stranu.

Na filmskom festivalu Sundance bit će premijerno prikazan i dokumentarni film o Marini Abramović.

Film 'Marina Abramović: The Artist Is Present' redatelja Matthewa Akersa snimljen je tijekom njezinih priprema za veliku retrospektivu održanu u njujorškoj MOMA-i. Donosi snimke razgovora s umjetnicom i njezinim suradnicima tijekom kojih su se prisjetili prvih performansa, kao i recentnih radova.

Ai Weiwei: Never Sorry TEASER from Ai Weiwei: Never Sorry on Vimeo.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još