RADIO S POLICIJOM BEZ PITANJA

Doris Kažimir smijenila zamjenika zbog Meštrovićevog reljefa

09.04.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika Doris Kažimir smijenila je svog zamjenika Silvija Novaka jer je, ne obavijestivši Zavod, sudjelovao u policijskom očevidu utvrđivanja oštećenja na Meštrovićevom reljefu u Zagrebu

'Što se doista dogodilo, još ne znam jer čekam izvještaj Silvija Novaka', rekla je Doris Kažimir na sjednici zagrebačkog Poglavarstva. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će zbog propusta učinjenih oko nadzora radova na zgradi na kojoj je Meštrovićev reljef smijeniti odgovorne u Zavodu, no i on čeka da se utvrdi tko je krivac.

'Načinjenu štetu platit će izvođač Anić Holding, a protiv odgovornih u Zavodu bit će pokrenut postupak na službenom sudu', rekao je Bandić

Podsjetimo, nakon što je Jutarnji list otkrio priču o oštećenjima na Meštrovićevom reljefu, prvi očevid izvršila je policija, koja je istog dana demantirala postojanje ikakvog svježeg oštećenja na tom spomeniku. Svoju izjavu policija je podebljala stručnim autoritetom zamjenika Silvija Novaka, no već jutro kasnije njegova šefica Doris Kažimir opovrgnula je da je itko iz Zavoda bio službeno uz policiju dok je vršila očevid.

Premda su oštećenja na spomeniku u nadležnosti Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba koji je bio dužan osigurati adekvatnu zaštitu spomenika prilikom izvođenja radova Anić Holdinga, Ministarstvo kulture zajedno s restauratorima Hrvatskog restauratorskog zavoda utvrdilo je da oštećenja na Meštrovićevom reljefu doista postoje, odnosno da se radi o tragovima izbušenih rupa na plaštu reljefa te da je i sam reljef u dosta lošem stanju.

Je li u pitanju stručnost smijenjenoga ili podilaženje tvrtki Anić Holding, vjerojatno će također otkriti istrage koje slijede.

Poprilična zbrka nastala je oko plasiranja informacije o oštećenju vrijednog spomenika u samom centru Zagreba, na Jelačićevom trgu broj 4. Tri državne institucije – Zavod, Ministarstvo i Grad – našle su se u unakrsnom prebacivanju odgovornosti. Posebno zbunjuje čin policije koja je zaposlenika Zavoda Novaka angažirala bez znanja njegova poslodavca, a na koncu i Novakovo i policijsko otkriće koje je išlo naruku počinitelju oštećenja, a koje se u potpunosti razlikuje od stručnog nalaza restauratora.