5. EUROPSKA NOĆ MUZEJA

Besplatan ulaz u više od 2.200 muzeja

09.04.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Više od 2.200 muzeja u 41 europskoj zemlji, među kojima 1.100 u Francuskoj, sudjelovat će u petoj po redu 'Europskoj noći muzeja' koja se održava u subotu 16. svibnja, a omogućit će posjetiteljima besplatan noćni razgled muzejskih postava, objavilo je francusko ministarstvo kulture

Priredba koja posjetiteljima omogućuje da se noću besplatno upoznaju s muzejima i s njihovim zbirkama, lani je u Francuskoj privukla 1,5 milijun posjetitelja, izjavila je direktorica francuskih muzeja Marie-Christine Labourdette koja je u utorak obilježila početak manifestacije u muzeju Orangerie.

Noć muzeja koja je 1999. krenula iz Francuske, a 2005. je prerasla u događaj na europskoj razini, ove godine želi 'potaknuti susrete između muzeja i stvaranja u svoj njegovoj raznolikosti' (predstave uživo, znanost, tehnologije i drugo), kako navodi ministarstvo.

Ove godine će na području Europe u programu prvi put sudjelovati Republika San Marino.

Noć muzeja održava se pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Europe koje otvaranjem Europske palače u Strasbourgu ove godine slavi 60. obljetnicu osnutka. Njezin će pokrovitelj prvi put biti UNESCO koji će otvoriti sjedište u Parizu.

Noć muzeja je usto partner Svjetskog dana muzeja koji organizira ICOM (Međunarodno vijeće muzeja).