LUČKI GRADOVI

Fotografije Mare Bratoš u galeriji Karas

09.04.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Lučki gradovi' umjetnice Mare Bratoš otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Karas

Riječ je o autoričinu novom ciklusu fotografija na kojima su predstavljene luke u Rijeci, Splitu, Trstu, Pločama i Dubrovniku.

Kako je na otvorenju rekao povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, poznavatelju opusu Mare Bratoš može se na prvi pogled činiti da je autorica doista 'okrenula' novi list i predstavila se s nečim potpuno drukčijim od onoga što je do sada radila.

Pa ipak, dodao je, neosporan je to nastavak njezina autorskoga opusa posvećenoga fotografiji.

Autorica kataloga koji prati izložbu povjesničarka umjetnosti Marija Tonković, 'otkrila' je posjetiteljima što je to zajedničko što, osim rodnoga Dubrovnika, dijele autorica i ona, premda generacijski udaljene. To je, rekla je, mjesto na kojemu su obje rasle - iznad staroga škvera na Lapadu.

Istaknuvši da se u sineastičkom pristupu prepoznaje da je autorica akademski obrazovana filmska snimateljica, Marija Tonković objasnila je da se to očituje u tomu što ciklus počinje crno-bijelim fotografijama kojima Bratoš implicira putovanje kroz prošlo vrijeme, a nastavljajući fotografijama u boji namjerno se priklanja načelu diskontinuiteta.

Time pak, smatra Tonković, autorica dinamizira ciklus i podiže tonus te nas dovodi u sadašnje vrijeme.

U katalogu Tonković podsjeća da je na novi ciklus fotografija autoricu potaknuo pronalazak skromnih crno-bijelih fotografija koje je njezin otac, upravitelj stroja na brodu, amaterski, ali pasionirano snimao po lukama.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku, a 1998. diplomirala je na Odsjeku za filmsko i TV-snimanje na Akademiji dramske umjetnosti zagrebačkoga Sveučilišta. Radi kao profesionalni fotograf, a dugogodišnja je urednica fotografije u financijsko-poslovnom mjesečniku 'Banka' te suradnica u raznim revijama i časopisima.

Izložbu je sponzorirao mjesečnik 'Banka' čija je glavna urednica Marina Ralašić zahvalila Mari Bratoš na tomu što zahvaljujući njezinu radu taj časopis ima vrhunske fotografije.