Kulturmiks TIFLOLOŠKI MUZEJ

Priče iz očne ordinacije s kraja 19. stoljeća

  • Autor: tportal.hr
  • 16.12.2011 11:06:13
  • 15.12.2011 13:21:36

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu od 20. prosinca 2011. do 20. ožujka 2012. godine posjetitelji će moći vidjeti jednu nesvakidašnju izložbu. Riječ je o starim oftalmološkim aparatima s kraja 19. i početka 20. stoljeća

Tifološki muzej
Uređaj za dijagnostiku
Realizacijom izložbe 'Documenta Ophthalmologica… priče iz očne ordinacije' javnosti će biti predstavljena Oftalmološka zbirka kao jedinstvena reprezentativna cjelina usko specijaliziranih predmeta koji su bili dio inventara Očne klinike od osnutka Kraljevske sveučilišne oftalmološke klinike u Zagrebu, 1923. godine.

Prezentiranim oftalmološko-optičkim aparatima i pomagalima za dijagnostiku pružit će se uvid u cjelovitu sliku oživjele oftalmološke ambulante s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložba predstavlja izuzetak jer prikupljeni predmeti obuhvaćaju većinu aparata koji su sačinjavali dobro opremljenu ambulantu i tako omogućavali preciznu dijagnostiku i znanstveni rad.

Tifološki muzej
Tamna soba s uređajima za dijagnostiku
Izložba će biti kruna višegodišnjeg projekta restauracije i konzervacije cjelokupne zbirke i zajedničkog rada kustosa Tiflološkog muzeja i konzervatora na očuvanju, zaštiti i, konačno, prezentaciji Oftalmološke zbirke koja je proglašena kulturnim dobrom.

Tiflološki muzej jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida, te kontinuirano radi na osvještavanju javnosti o problemima slijepih i slabovidnih osoba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još